Search
TSIPRAS_NEA

Έκτακτη επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα μετά την “βόμβα” της ΕΚΤ – Εκβιασμός της Ελλάδας λίγο πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε

– “Σέβομαι τη λαϊκή εντολή” το μήνυμα Τσίπρα στον Μ. Ντράγκι
– Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα και διακόπτει την απευθείας χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες
– Κανένα πρόβλημα στις τράπεζες η ρευστότητα εξασφαλίζεται μέσω ELA
– Τρικλοποδιά της ΕΚΤ λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε
– Τραβάει το σχοινί η Γερμανία ζητώντας συνέχιση του προγράμματος και συμφωνία “άνευ όρων”

Η απόφαση της ΕΚΤ για διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και η παροχή ρευστότητας σε αυτές μόνο μέσω του ELA προκάλεσε τριγμούς καθώς η ΕΚΤ μπαίνει ανοιχτά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης δείχνοντας να κλίνει προς το μέρος της Γερμανίας.

Η ρευστότητα των τραπεζών, είναι εξασφαλισμένη, με την κίνηση ωστόσο αυτή ουσιαστικά επιχειρείται ένας ακόμη εκβιασμός στην κρίσιμη διαπραγμάτευση, καθώς η απόφαση για παροχή ρευστότητας από τον ELA πρέπει να ανανεωθεί άμεσα, βάσει συμφωνίας και η κίνηση της ΕΚΤ μοιάζει ως ακόμη ένα μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα.

Όπως ήταν φυσικό υπήρξε αντίδραση της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα ο Μ. Ντράγκι που λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Γ. Βαρουφάκη να επικοινωνήσει τη νύχτα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τον ενημερώσει.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση:
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.
Του δήλωσε ότι αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.
Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι δείχνει την ενόχληση της ελληνικής πλευράς καθώς η κίνηση αυτή έρχεται σε χρόνο κρίσιμο, σχεδόν μισή μέρα πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε και … απλά προσθέτει ένα ακόμη διαπραγματευτική χαρτί στη φαρέτρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ενισχύοντας τη θέση του έναντι της Ελλάδας.

Επί της ουσίας με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ ζητά άμεση, πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup περιορίζοντας έτσι ίσως τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ

Ουσιαστικά η κίνηση της ΕΚΤ έχει πολιτική χροιά. Το μήνυμα που στέλνει προς την Ελλάδα είναι πως εφόσον δεν συνεχίζεται η αξιολόγηση μέσω τρόικας και αυτή δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η ΕΚΤ σταματά να δέχεται από 11 του μήνα τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, όμως όχι τώρα, αλλά την 1η Μαρτίου οπότε και έληγε η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έρχεται τώρα αυξάνει την πίεση στην ελληνική πλευρά να για “εδώ και τώρα” κατάθεση των προτάσεων της και επί της ουσίας την πίεση για άμεση συμφωνία.

“Δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες”

Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική του ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα καθώς αυτή εξασφαλίζεται μέσω του ELA.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
 Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
 Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *