Στην κορύφωσή του φτάνει το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να «σφραγίσει» μια συμφωνία όντας αντιμέτωπος τόσο με τις αντιδράσεις των δανειστών, όσο και με αυτές της κομματικής βάσης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επαφές του πρωθυπουργού τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πυκνές και κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, με αποκορύφωμα τη δεύτερη στη σειρά μεταμεσονύκτια συνάντησή του με τους κορυφαίους παράγοντες των θεσμών, η οποία έληξε χωρίς θεαματικά αποτελέσματα.
«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» έλεγαν μετά το πέρας της συνάντησης κυβερνητικές πηγές και δίνοντας το στίγμα ότι δεν έχει βγει – προς το παρόν- «λευκός καπνός», σχολίαζαν, ότι ο πρωθυπουργός «παραμένει ανένδοτος στο να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους», κάτι που αποτελεί προφανώς για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή μετά το…τσουνάμι μέτρων που καλείται να πάρει.
Και νέος γύρος διαβουλεύσεων
Για το λόγο αυτό, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα. Από τις 6 το πρωί (ωρα Βρυξελλών) τα τεχνικά κλιμάκια επιδίδονται σε επεξεργασίες των θέσεων της κάθε πλευράς «χτενίζοντας» μία προς μία τις πτυχές της συμφωνίας, ενώ στις 9 τη σκυτάλη παίρνουν ξανά οι Αλέξης Τσίπρας, Ζ.Κ. Γιουνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλιν.
Έντονο όμως υπήρξε και το παρασκήνιο που προηγήθηκε, με σειρά συσκέψεων της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης στη Βελγική πρωτεύουσα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους.
Σε αυτήν μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Παράλληλα, βρίσκονταν σε «ανοικτή γραμμή» και με την Αθήνα, ενημερώνοντας το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τα ξημερώματα για όλες τις εξελίξεις.
Αντίστροφη μέτρηση
Το χρονοδιάγραμμα πάντως, για να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με χρονικό ορίζοντα την προσεχή Δευτέρα είναι ακριβές. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προλάβουν να εγκρίνουν τη συμφωνία, αφού κάποια από τα ξένα Κοινοβούλια ολοκληρώνουν τις εργασίες τους στις 30 Ιουνίου και το πλάνο έχει ως εξής:
- ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ετοιμάζεται το staff level agreement και ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα. Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το eurogroup ( στις 2μμ) και το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει-πιθανότατα- την τελική απόφαση
- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η ΕΚΤ συμφωνεί στην έκδοση εντόκων γραμματίων
- ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ: Μέχρι και τη Δευτέρα θα πρέπει τα νέα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
- ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η Αθήνα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος
Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων χωρίς αποτέλεσμα
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός πέρασε ένα κυριολεκτικά δραματικό 24ωρο, έπειτα από την αντιπρόταση-σοκ των Θεσμών τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση και αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να έχει έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Ο πρωθυπουργός είχε προβεί, νωρίτερα, σε σκληρές δηλώσεις καταγγέλλοντας τους δανειστές και εκτοξεύοντας δηλητηριώδη βέλη προς το ΔΝΤ σημειώνοντας πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα».
Ωστόσο, στην πρώτη «μάχη» με τους Θεσμούς αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Τσίπρας, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ είχαν σύσκεψη έξι ωρών, το μεσημέρι της Τετάρτης, χωρίς να καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή.
Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτές τις προτάσεις
Η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις των Θεσμών, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Αναλυτικά:
- Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
- Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
- Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας