ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
Search
vouli-1_1

Τεκτονικές μετακινήσεις στο πολιτικό σκηνικό – Όλα αλλάζουν μέχρι το Πάσχα

ΜΥΛΟΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Πολιτικός “σεισμός” έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα και μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, που όπως φαίνεται ήταν το έναυσμα του. Ιδίως στα μικρά κόμματα, έχουν βγει “μαχαίρια”, ετοιμάζονται μετακινήσεις στελεχών, για την λεγόμενη επικράτηση στο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα και όπως εκτιμάται μέχρι το Πάσχα, που ίσως κατατεθεί και ο νέος εκλογικός νόμος από την κυβέρνηση, το πολιτικό σκηνικό μπορεί να μην έχει καμία σχέση με αυτό σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε από τα μικρότερα κόμματα. Η πρώτη ριπή που έριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος εκτιμώντας πώς στελέχη, μπορεί και βουλευτές του κόμματος να μετακινηθούν προς τη ΝΔ ήταν το πρώτο βήμα για να ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθούν οι αντίρροπες δυνάμεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Γρηγοράκος είναι το “alter ego” του Ευάγγελου Βενιζέλου και πολλοί ήταν όσοι πίστεψαν πώς εκφράζει τις θέσεις του πρώην προέδρου. Φάνηκε αυτό χθες με το άρθρο του κ. Βενιζέλου, ο οποίος επιτέθηκε στη Φώφη Γεννηματά για τα περί “άβυσσος που μας χωρίζει από τη ΝΔ” και κάλεσε το Ποτάμι και το Λεβέντη να εκπροσωπήσουν το χώρο των προοδευτικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης καλούσε σε συμπαράταξη τον Γιώργο Παπανδρέου για την ανανέωση του χώρου και πιθανόν αυτό να εξηγεί σε ένα βαθμό και την αντίδραση Βενιζέλου, αν και ακούγεται πώς είναι πιθανή η σύμπραξη του με τον Αντώνη Σαμαρά στην ίδρυση ενός νέου κόμματος.

Μην ξεχνάμε πώς η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με σημαία την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε η υπονόμευση της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εκτιμάται λοιπόν πώς ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο, μικρότερο, να πάει προς τη ΝΔ. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τι θα γίνει στο Ποτάμι, που όπως όλα δείχνουν πάει για διάλυση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αμφισβητείται έντονα από το εσωτερικό του κόμματος του (από τον Χάρη Θεοχάρη που φέρεται και ως ο πιθανός αντικαταστάτης του και άλλους), ενώ την ίδια στιγμή, βουλευτές, όπως ο Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν αρχίσει και δηλώνουν πώς με τις υπάρχουσα γραμμή το Ποτάμι είναι καταδικασμένο.

Αυτό εκτιμούν και οι δημοσκόποι. Πως το Ποτάμι χάνει ένα μεγάλο ποσοστό του προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαιρετικά δύσκολα θα είναι και πάλι στη Βουλή.

Λιγότερα, αλλά σημαντικά, είναι τα προβλήματα που έχει η Ένωση Κεντρώων, η οποία φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως μετά την εκλογή Μητσοτάκη, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης έχει δει αρνητικά το κόψιμο των γεφυρών με το καλημέρα από τη ΝΔ όσον αφορά στη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας “για να ξεπεράσει τα προβλήματα η χώρα”, όπως λέει.

Και αφού λοιπόν γίνεται μύλος στα τρία αυτά μικρά κόμματα ερχόμαστε τώρα στα δύο μεγάλα. Στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί Πέμπτη και Παρασκευή, με το Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι στη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα).

Είναι προφανές πώς ο κ. Μητσοτάκης “κοιτάζει” προς το κέντρο και προσπαθεί να εμβολίσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προς άγρα ψήφων, αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να χάσει τη δεξιά πτέρυγα της παράταξης. ‘Ήδη, οι “καραμανλικοί” εμφανίζονται ενοχλημένοι από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της ΝΔ και αναζητούν εκφραστή για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο σημείο αυτό “παίζει” ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιχειρεί να κερδίσει από τους δυσαρεστημένους “καραμανλικούς” και να αυξήσει τα ποσοστά των ΑΝΕΛ.

Όπως έλεγαν στελέχη της Συγγρού ο χώρος της δεξιάς πτέρυγας στη ΝΔ δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μπορεί να τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του κόμματος αλλά είναι υπέρμαχος των μνημονίων και συγκυβέρνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πολλοί δε, προεξοφλούν ότι από τα δεξιά θα υπάρξει ένα νέο κόμμα με διάσπαση της ΝΔ.

Σε μία τέτοια περίπτωση στόχος του νέου κόμματος θα είναι να “τραβήξει” ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζεται εγκλωβισμένη στη δικαστική της περιπέτεια και δεν έχει κάνει το βήμα παραπάνω για να ξεφύγει από την περιχαράκωση της.

Τελευταίος έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου αυτή την περίοδο είναι να κλείσει όπως μπορεί την αξιολόγηση με τους δανειστές (αν και δεν είναι καθόλου εύκολο με το ασφαλιστικό που επιχειρεί να περάσει) και μετά να ρίξει όλο το πολιτικό βάρος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος, όπως έγραψε χθες το pronews.gr θα προσεγγίζει αυτόν του Κουτσόγιωργα με κατάργηση του bonus των 50 εδρών και μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 2%.

Ο εκλογικός νόμος που στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί ακόμη και την άνοιξη είναι αυτός που θα αλλάξει το πολιτικό σκηκικό, δεδομένου ότι μέχρι τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα τρία από αυτά, ΝΔ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξης θα έχουν κάνουν τα Συνέδρια τους.

Με αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί αφενός να αποτρέψει τη διάλυση των μικρών κομμάτων και να τα πάρει με το μέρος του σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας μελλοντικά και αφετέρου να κλείσει το δρόμο προς την εξουσία στη ΝΔ. Με την απλή αναλογική ο Αλέξη Τσίπρας θεωρεί πώς αποκτά προβάδισμα και πάλι για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το επόμενο μάλιστα διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας τόσο από την προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή για το θέμα του ασφαλιστικού όσο και με συγκέντρωση στο γήπεδο του Tae Kwon Do την Κυριακή με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (25 Ιανουαρίου 2015) θα περάσει στην αντεπίθεση με πρώτο πλάνο τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον.

Σε αυτά εκτιμάται πώς θα είναι και η ελάφρυνση του χρέους, ευελπιστώντας πώς θα πάρει μία σαφή δέσμευση από τους δανειστές εντός του επόμενου διαστήματος.

Πηγή

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια