Σύμφωνα με οργανισμούς που ασχολούνται με την καταλληλότητα κατανάλωσης τροφίμων, το 33% των ανθρώπων «τζογάρει» με την υγεία του, τρώγοντας τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους έχει περάσει. Παράλληλα, ένας στους τρεις τρώει με ευκολία τρόφιμα που του έχουν πέσει στο πάτωμα, ενώ ένας στους πέντε παραδέχεται ότι δεν πλένει τα χέρια του πριν από την ετοιμασία ενός γεύματος! Αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν όμως συνήθειες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωποι με επιδημία τροφικής δηλητηρίασης.ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μολύνει περίπου 460.000 Βρετανούς ετησίως, οδηγώντας 100 από αυτούς σε θάνατο (επίσημη έρευνα από την Υπηρεσία Τροφίμων αναφέρει πως, το βακτηρίδιο αυτό μπορεί να βρεθεί στα 2/3 των νωπών κοτόπουλων). Άλλα προβλήματα προκαλούνται από τη σαλμονέλα (παθογόνο ραβδόμορφο κινητό βακτήριο), το κολοβακτηρίδιο Ε.Coli και τη λιστέρια (βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες και τα έμβρυα.ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Το 85% των ανθρώπων, ελέγχουν την ασφάλεια των προς κατανάλωση τροφίμων τους μόνο με τη δοκιμασία της όσφρησης, ενώ το 68% βασίζεται στον έλεγχο του χρώματος! Ωστόσο, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν αποτελεί αξιόπιστο οδηγό για την ασφαλή κατανάλωση και καλούν το κοινό να παραμένει πιστό στην ημερομηνία λήξης που υπάρχει στις συσκευασίες τροφίμων και βασίζεται σε επιστημονικές δοκιμές.
Το πλύσιμο των χεριών κατά την παρασκευή των φαγητών και κατά την κατανάλωσή τους και η πιστή τήρηση των ημερομηνιών λήξεως που αναγράφονται στα προϊόντα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αποφυγή πραγματικά δυσάρεστων ασθενειών.
Πηγή:onmed.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας