«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο», όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε και επισήμως την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο.
Η Κύπρος έλαβε το πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, αν και επίσημα αυτό θα συμβεί στις 31 Μαρτίου.
Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που εξέρχεται του προγράμματος στήριξης, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Όπως αναφέρει ο Φιλεύθερος, η έξοδος είναι «βρώμικη» σύμφωνα με την αργκό των Βρυξελλών (dirty exit), αφού αφέθηκε μια αξιολόγηση ανολοκλήρωτη, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο έπραξε και η Πορτογαλία το 2014, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει τα εξής:
Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα. https://t.co/hpLdhuLmP7
— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 7, 2016
Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Συγχαρητήρια στην Κύπρο. Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τελειώνει, πίσω στην βιώσιμη ανάπτυξη. Success Story με μια δυνατή και αποφασισμένη κυβέρνηση».
Ο υπουργός Οικονομικών έγραψε στο Twitter τα εξής:
Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος pic.twitter.com/5jkmUI2n1y
— Harris Georgiades (@Georgiades_H) March 7, 2016
Νωρίτερα, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Επιτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το κυπριακό πρόγραμμα ως επιτυχές: «Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κάτω από αρκετά δραματικές περιστάσεις και έδειξε να είναι επιτυχές. Τώρα, οι δομές της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ πιο σταθερές και μπορούμε να δούμε ότι η Κύπρος έχει επανέλθει στην ανάπτυξη νωρίτερα και ισχυρότερη από ό, τι θα μπορούσε κανείς να πιστέψει. Οπότε, ναι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία και βαδίζει προς το τέλος του. Θα έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν μια επιτυχία», κατέληξε.
Στα τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Κύπρος κατάφερε να διαψεύσει τις αρχικές προβλέψεις των δανειστών, αλλά και τις εν συνεχεία βελτιωμένες εκτιμήσεις, ξεπερνώντας τρίμηνο με τρίμηνο τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι δανειστές προέβλεπαν στην αρχική ανάλυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους ότι η κυπριακή οικονομία θα… καταποντιζόταν με μια συρρίκνωση του ΑΕΠ που πλησίαζε το 13% του ΑΕΠ στα πρώτα δύο χρόνια.
Ωστόσο, η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική περιορίζοντας τις απώλειες σχεδόν στο μισό.
Οι τομείς που έσωσαν την κατάσταση ήταν η ιδιωτική κατανάλωση (αρχική πρόβλεψη -13% το 2013), η οποία δεν εξαφανίστηκε, ο τουρισμός και ο κλάδος των επαγγελματικών υπηρεσιών, ο οποίος διέψευσε τις εικασίες για μαζική έξοδο ξένων εταιρειών.
Χαιρετίζει το ΔΝΤ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ χαιρέτησε το γεγονός της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα στήριξης.
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο είχε αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή αντιστροφή της πορείας της (κυπριακής) οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια», συνεχίζει η Λαγκάρντ.
Σημειώνει ακόμη ότι η Κύπρος κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ, ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δημοπράτησε επιτυχώς ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ τους τελευταίους 21 μήνες.
«Το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον πολύ πιο στέρεο και η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνεται, δημιουργώντας περιθώριο για πιο παραγωγικό δανεισμό. Η δημοσιονομική θέση αποκαταστάθηκε σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος κινείται τώρα σταθερά πτωτικά», προσθέτει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της.
Ακόμη, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί την Κύπρο να συνεχίσει τις προσπάθειές της και να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εν μέσω της νέας αναστάτωσης στις διεθνείς αγορές.
Η συνεισφορά του ΔΝΤ στη συμφωνία στήριξης της Κύπρου ήταν 1 δισεκ. ευρώ, επί συνόλου 10 δισεκ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να χορηγείται από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Newsroom ΔΟΛ, Πηγή
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας