Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό στο διάγγελμά που πραγματοποίησε μετά στην πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού και υπουργικού συμβουλίου, προκάλεσε έκπληξη και αιφνιδιασμό σε πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως από ένα μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν αναμενόμενη και λυτρωτική, όπως την χαρακτήρισαν κυβερνητικά στελέχη.
Η τοποθέτηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα δεν περνάνε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε την συζήτηση στην κατεύθυνση της ρήξης
Τις τελευταίες ημέρες τόσο οι διαρροές από κυβερνητικά στελέχη όσο και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού διαμόρφωναν ένα κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές με χαρακτηριστικότερη την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την Σύνοδο Κορυφής όπου για πρώτη φορά έκανε λόγο δημόσιας για «εκβιασμούς και τελεσίγραφα». Με την άφιξη του στην Αθήνα είχαν ειδοποιηθεί οι υπουργοί προκειμένου να συμμετέχουν στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στο The TOC οι υπουργοί ανέβαιναν τα σκαλοπάτια του Μαξίμου μουδιασμένοι καθώς δεν ήξεραν ποια θα ήταν η εισήγηση του Πρωθυπουργού μετά την δημοσιοποίηση του τελεσίγραφου των δανειστών και τα σκληρά μέτρα που περιελάμβανε η πρότασή τους.
Στην αρχή της συζήτησης ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τα νέα δεδομένα στους υπουργούς χωρίς να εκφράζει την άποψή τουγια το τι μέλει γενέσθαι. Η τοποθέτηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα δεν περνάνε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα ψηφίσουν μία τέτοια συμφωνία, απελευθέρωσε την συζήτηση στην κατεύθυνση της ρήξης.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές οι πολιτικοί λόγοι της διαφωνίας της κυβέρνησης με την πρόταση των δανειστών που είχε χαρακτηριστεί «χειρότερη από μνημόνιο» και «Αρμαγεδδών» από πηγές του Μ. Μαξίμου, ενισχύθηκαν και από την σθεναρή στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την εσωκομματική αντιπολίτευση που έδειχναν ότι η αποδοχή της πρότασης των θεσμών από την ελληνική πλευρά θα σήμαινε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι περισσότεροι νιώσαμε λυτρωμένοι από το μαρτύριο της εξάμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τα σκληρά διλήμματα που μας έθεταν», σημειώνει στο The TOC κυβερνητικό στέλεχος
Ο Πρωθυπουργός μετά από συζήτηση με τους υπουργούς ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα όπου θα τεθεί προς απόφαση η πρόταση των θεσμών.Κατόπιν ειδοποιήθηκαν και οι αναπληρωτές υπουργοί όπου ο Αλέξης Τσίπρας τους ανακοίνωσε την απόφασή του και τους ζήτησε να υπογράψουν το πρακτικό του υπουργικού συμβουλίου. «Οι περισσότεροι νιώσαμε λυτρωμένοι από το μαρτύριο της εξάμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τα σκληρά διλήμματα που μας έθεταν», σημειώνει στο The TOC κυβερνητικό στέλεχος. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα την οποία έχει συζητήσει με τους συνεργάτες του ερχόμενος από τις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι αρχικά διερεύνησε το κλίμα για το ενδεχόμενο συμφωνίας στους υπουργούς, βρήκε ομόφωνα σύμφωνα όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο καθώς και τα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη που βρίσκονταν στην συνεδρίαση ότι ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε την απόφασή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Φ. Ολάντ και στην Άνγκελα Μέρκελ η οποία φέρεται να είπε στην Αλέξη Τσίπρα ότι θα ενημερώσει το γερμανικό κοινοβούλιο πως η Ελλάδα θα αποφασίσει με το δημοψήφισμα εάν επιθυμεί να μείνει στην ζώνη του ευρώ.
Η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης ανησυχούσε για την πορεία των τραπεζών και τις αντιδράσεις των εταίρων με την γνωστοποίηση του δημοψηφίσματος. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο να συμβάλλουν προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αυτήν την χρονική περίοδο μέχρι το δημοψήφισμα και εξασφάλισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την συγκατάθεσή τους.
Παράλληλα ο Γ. Δραγασάκης και ο Ευ. Τσακαλώτος μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθούν με τον Διοικητή τηςΕΚΤ Μ. Ντράγκι για να εξασφαλίσουν και επίσημα ότι δεν θα αποφασιστεί περιορισμός του ΕLA τις επόμενες ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα και πως οι τράπεζες θα μείνουν ανοιχτές.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του πρότεινε να καταψηφιστεί η πρόταση των δανειστών σε μία προσπάθεια να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οδηγούν την χώρα σε δημοψήφισμα έχοντας όμως πρόταση και στρατηγική. Μία επικράτηση του «όχι» εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση και θα δώσει την ευκαιρία ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους δανειστές με στόχο να αποφευχθούν τα μέτρα λιτότητας με τα οποία έχει ταυτιστεί η ζώνη του ευρώ, όπως σημειώνουν.
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση «όχι»
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών και κυβερνητικών στελεχών το «όχι» στην πρόταση των δανειστών μπορεί να υπερψηφιστεί από τους πολίτες στην προοπτική του να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. αλλά με καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη τα οποία αποχωρούσαν χαρούμενα από την χτεσινή σύσκεψη σημείωναν στο παρασκήνιο ότι το Μνημόνιο που προτείνουν οι δανειστές με την αλλαγή νομίσματος και την επιστροφή στην δραχμή δεν έχουν μεγάλη διαφορά αφού και στις δύο περιπτώσεις θα υποφέρουν οι πολίτες.
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση «ναι»
Στην περίπτωση όμως που θα επικρατήσει το «ναι» σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί από την θέση του και να ανοίξει τις διεργασίες του διάδοχου κυβερνητικού σχήματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση παραίτησης θα γίνει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες και εάν δεν δοθεί η αίσθηση στους πολίτες πως το δημοψήφισμα έχει τον χαρακτήρα απόφασης για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να υπερψηφιστεί το «όχι» στην πρόταση των δανειστών που θα δώσει μήνυμα στην Ε.Ε. ότι θα πρέπει να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας και να χρησιμοποιήσει νέο μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι οι πολίτες δεν θα ταχθούν στο πλευρό των κομμάτων που έχουν υποστηρίξει και εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές αξιοποιώντας έτσι το προβάδισμα που έχει στην κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των κ.κ. Σαμαρά και Θεοδωράκη.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας