Δεν είναι ένα και δύο είναι δεκάδες τα ανοιχτά ζητήματα καθώς με την αφαίρεση ενός μέτρου ανοίγει ένα νέο μέτωπο, ενώ μια νέα πρόταση για ισοδύναμα απαιτεί κοστολόγηση. Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση μοιάζει να πηγαίνει μπρος πίσω, όμως ένα είναι το βέβαιο.
Μετά τα 8 δισ των μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά όπου περιέχονταν φόροι άνω των 7 δισ, η διαφορά με τους θεσμούς αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο ένα δισεκατομμύριο, κάτι που σημαίνει πως έρχονται και νέοι φόροι, αλλά και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο για να κλείσει η ψαλίδα.
Ήδη υπάρχουν δυο σημαντικές αλλαγές που πλήττουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η έκτακτη εισφορά μπαίνει στη φορολογική δήλωση, επί της ουσίας δηλαδή μονιμοποιείται από το παράθυρο, ενώ και η προκαταβολή του φόρου πάει στο 100% και περιλαμβάνει τους πάντες, δηλαδή και όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Παράλληλα οι αγρότες μπαίνουν στο στόχαστρο τόσο με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών οι οποίες τετραπλασιάζονται όσο όμως και με τον πολλαπλασιασμό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν καθώς πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Μάλιστα ο συντελεστής φορολόγησης 13% είναι η πρώτη βάση διαπραγμάτευσης, καθώς από την πλευρά των δανειστών έχουν πέσει και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 26% με την κλίμακα δηλαδή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Φωτιά μπαίνει στις τσέπες όλων και από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα ξενοδοχεία, αλλά κυρίως από την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τους νησιώτες του Αιγαίου.
Την ίδια στιγμή όμως και ενώ δεν ακούγεται ξεκάθαρα ως μέρος της διαπραγμάτευσης έμμεσα και με βάση την απαίτηση για μείωση των δαπανών του Δημοσίου μπαίνει ξανά στο τραπέζι το θέμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο οι δανειστές απαιτούν να συζητηθεί από μηδενική βάση, ενώ όλα δείχνουν ότι σίγουρα θα πληγούν σε πρώτη φάση όσοι περιλαμβάνονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.
Συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον ως προς το γενικό στόχο του εξορθολογισμού στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στις αποδοχές για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ.
Τεράστια εμπλοκή υπάρχει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Ασσφαλιστικό. Σε ό,τι αφορά στο
ΕΚΑΣ η Αθήνα προτείνει σταδιακή αντικατάσταση τουως το 2020 και αρχή το 2018,όμως οι δανειστές μιλούν για κατάργηση έως το 2019. Λένε μάλίστα ότι πρέπει να καταργηθεί για το 20% εκείνων των δικαιούχων που έχουν υψηλότερο εισόδημα.
Η ελληνική πλευρά προτείνει η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση τους από την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να αποδώσουν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση θέλει να βγαίνουν όλοι στη σύνταξη στα 67 ως το 2025, αλλά οι δανειστές απαιτούν τα 67 έτη ως το 2022 ή τα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας.
Μόνο βέβαιο ότι σε ό,τι αφορά στις πρόωρες το 10% μείωση για όσους αποχωρούν πρόωρα, με τη διαφορά ότι οι δανειστές ζητάνε ακόμα να καταβάλεται μόνο η αναλογική σύνταξη σε όσους φεύγουν από τον Ιούλιο και μετά.
Πηγή: newsit.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας