Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε προχθές ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας αναλυτικά τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου της Ρόδου.
Ο Μάνος Κόνσολας μιλάει για ακραία φαινόμενα υποστελέχωσης που καθιστούν οριακή τη λειτουργία του και τονίζει ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου πρέπει να αντιμετωπίζεται, όχι ως ένα επαρχιακό νοσοκομείο, αλλά ως ένα νοσοκομείο με υπερτοπική εμβέλεια που εξυπηρετεί ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει:
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες πλησιάζουμε χρονικά στο σημείο που το νοσοκομείο της Ρόδου θα αναστείλει τη λειτουργία κλινικών και τμημάτων.
Η λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής και του αιμοδυναμικού συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων που θα πήγαιναν σε διακομιδές. Υπολογίζεται ότι η ετήσια οικονομία κλίμακος υπερβαίνει τα 3 εκ. ευρώ, τη στιγμή που το κόστος για την πρόσληψη 3 επικουρικών γιατρών δεν ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.
Αυτό που πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούν όλοι είναι ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και εμβέλεια.
Ακόμα περιμένω να γίνει δεκτή η πρόταση που κατέθεσα για να συζητηθούν τα προβλήματα των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Υπενθυμίζω, επίσης, ότι κατέθεσα πρόταση στον κ. Υπουργό για τη θέσπιση οικονομικών, βαθμολογικών και φορολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές. Τα κίνητρα που συμπεριελήφθησαν στο παράλληλο πρόγραμμα δεν αποτελούν λύση και αυτό θα αποδειχθεί».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Μάνου Κόνσολα.
ΘΕΜΑ: «Ακραία φαινόμενα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο της Ρόδου»
Κύριε Υπουργέ,
Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου έχει υπερτοπική εμβέλεια και σημασία.
Πέρα από το γεγονός ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες 250.000 κατοίκων, όχι μόνο των νησιών της Δωδεκανήσου, αλλά και νησιών του Νοτίου Αιγαίου, είναι επιφορτισμένο με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Αυτή τη στιγμή, τα ακραία φαινόμενα υποστελέχωσης έχουν δημιουργήσει μια οριακή κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του.
Παραθέτω ενδεικτικά στοιχεία:
– Από τις 155 οργανικές θέσεις γιατρών, υπηρετούν μόλις 78 γιατροί. Το ποσοστό υποστελέχωσης είναι 45%.
Οι 78 αυτοί γιατροί καλύπτουν τις ανάγκες 35 τμημάτων, κάτι που αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων και των κλινικών του νοσοκομείου λειτουργεί οριακά.
– Υπάρχουν 248 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ποσοστό υποστελέχωσης άνω του 60%. Υπολογίζεται ότι η αναλογία είναι μία νοσηλεύτρια ανά 9 ασθενείς σε 24ωρη βάση. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται οι άδειες της περιόδου 2014-2015 και 9.000 ρεπό.
– Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου από τις 10 Μαρτίου θα λειτουργεί, ουσιαστικά, με δύο μόνο γιατρούς, τη στιγμή που λειτουργεί Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με 350 επεμβάσεις το χρόνο, εξυπηρετώντας όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και εξοικονομώντας πόρους που θα διατίθεντο σε αεροδιακομιδές.
– Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου είναι φύσει αδύνατον να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, αφού, κατά μέσο όρο, καταγράφονται 150 περιστατικά την ημέρα, που την τουριστική περίοδο πολλαπλασιάζονται. Απαιτείται ένα ελάχιστο όριο 120 εφημεριών το μήνα για να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά. Σήμερα, οι υπάρχοντες γιατροί μπορούν να καλύψουν μόλις 15 εφημερίες.
– Ο αριθμός ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο της Ρόδου ανέρχεται στους 23, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 40 για να ενισχυθεί και η λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Εάν γνωρίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα για τα οποία έχουν ήδη σταλεί έγγραφα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου προς το Υπουργείο και τη 2η Υ.ΠΕ ενώ κατατέθηκε και σχετικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα της Ρόδου.
- Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείο Υγείας για την άμεση ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της Ρόδου αλλά και για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για τα έτη 2017 και 2018;
- Αν προτίθεται άμεσα να ενισχύσει με ιατρικό προσωπικό την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου. Επισημαίνουμε ότι η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων από αεροδιακομιδές που υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του κόστους από την πρόσληψη δύο ή και τριών επικουρικών γιατρών.
- Αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την υπερτοπική σημασία που έχει το Νοσοκομείο της Ρόδου για ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και με ποιο τρόπο και ποιες κινήσεις προτίθεται να την καταστήσει ευδιάκριτη.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας