Search
fccb797af1b6f764c3835d9a8400576e

Κόκκινος συναγερμός στη Νάουσα της Πάρου: Τροπικό φύκι έχει σκορπίσει τον πανικό!

Συναγερμός έχει σημάνει στο νησί της Πάρου από την εμφάνιση του άκρως επικίνδυνου τροπικού φυκιού Caulerpa Racemosa, που έχει την τάση να συμπεριφέρεται σαν εισβολέας στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Το θαλάσσιο φύκι ξενιστής, που έχει ήδη εντοπιστεί σε πολλές υποθαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους και κυρίως στους εκατοντάδες αλιείς που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους, τη βιολογική καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2013, το φύκι ξενιστής εντοπίστηκε στον βυθό της εισόδου του κόλπου της Νάουσας στην Πάρο, που αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς τουριστικούς οικισμούς του νησιού, με χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο!

Το τροπικό φύκι με την επιστημονική ονομασία Caulerpa Racemosa χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα επιβλαβή δράση του, αφού έχει την ικανότητα να καταστρέφει τους υποθαλάσσιους βιότοπους και να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σχηματίζοντας απέραντα πράσινα λιβάδια μονοκαλλιέργειας που καλύπτουν τη χλωρίδα, με συνέπεια να μειώνονται οι τροφές των φυτοφάγων θαλάσσιων οργανισμών και ψαριών, ενώ συμβάλλει στη μεταβολή της σύνθεσης των βιότοπων που αποτελούν καταφύγιο για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς. Ηδη η ανάπτυξή του σε θαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κροατίας και της Αλβανίας είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Επικίνδυνο

Η κλιματική αλλαγή, που προκάλεσε τη μεταφορά σπόρων σε μεγάλες ποσότητες από τροπικές θάλασσες, ήταν η αιτία που το φύκι ξενιστής εισέβαλε στα νερά της Μεσογείου, όπου αναπτύσσεται με μεγάλη ευκολία σε όλους τους τύπους θαλάσσιων αμμωδών και βραχωδών πυθμένων, ενώ στην επέκτασή του συμβάλλουν τα αλιευτικά εργαλεία, τα αγκυροβόλια σκαφών, ακόμη και τα θαλάσσια ρεύματα.

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά και ερευνά τη συμπεριφορά του επικίνδυνου φυκιού, προτείνοντας παράλληλα μέτρα, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των επιπτώσεων που προκαλεί στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς εκφράζονται σοβαροί φόβοι πως οι τεράστιες καταστροφές που προκαλεί στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμες!

Το ανησυχητικό φαινόμενο των θαλάσσιων εισβολών δεν είναι καινούργιο. Ο διασημότερος «εισβολέας» που έφτασε στη χώρα μέσω θαλάσσης εντοπίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην Κρήτη και δεν ήταν άλλος από τον λαγοκέφαλο, δηλητηριώδες ψάρι που είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο, επειδή περιέχει ισχυρή τοξίνη.

Ιδιαίτερα επικίνδυνος έχει αποδειχθεί πως είναι και ο limax, ένας… γυμνοσάλιαγκας που έφτασε στην Ελλάδα από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, και έχει την τάση να εξαφανίζει όποιο φυτό βρεθεί στον δρόμο του!

loading...

Πηγή: Espresso

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!