Search
samaras-veni_0

Η επιχείρηση “εκκαθάρισης” Α.Σαμαρά και Ε.Βενιζέλου πίσω από τη σύγκρουση κυβέρνησης και κορυφαίων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών

Τις τελευταίες μέρες οι πολίτες έκπληκτοι παρακολουθούν μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ πολιτικών και κορυφαίων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και αναρωτιούνται, τί πραγματικά συμβαίνει και τί κρύβεται πίσω απ’ αυτή τη σύγκρουση;

loading...

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πώς επρόκειτο για ένα “ξεκαθάρισμα” λογαριασμών και δεδομένου ότι η συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, που δυναμίτισε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, έδειξε πώς Σαμαράς και Βενιζέλος ή μέλη του περιβάλλοντος τους δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά, ίσως να συνδέεται με αυτούς και πιθανόν και να δρομολογούνται και κάποιες εξελίξεις.

Από το βήμα της Βουλής την Τρίτη ο Πάνος Καμμένος άφησε να αιωρούνται κάποια ερωτήματα ή και υπόνοιες πως κάποιοι καλύπτονται για τις υποθέσεις των υποβρυχίων, της Siemens και του Βγενόπουλου και ότι οι δικογραφίες για τις υποθέσεις αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα διαχείρισης Eurojust. Εξερράγη μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος τότε με τις γνωστές ύβρεις κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ (“αλήτης”, “αλητάμπουρας”).

Εκείνο όμως που δεν περίμενε κανείς ωστόσο είναι πως θα απαντούσε σε όσα είπε ένας πολιτικός, εν προκειμένω ο κ. Καμμένος, που τυγχάνει και πρόεδρος συγκυβερνώντος κόμματος, την επόμενη ημέρα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και μάλιστα με έντονο τρόπο.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσπαθεί και εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους. Το θέμα της υπαγωγής υποθέσεων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων της Eurojust ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το αίτημα δια του κατά τόπον αρμοδίου Εισαγγελέα Εφετών, και όχι στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου”, ανέφερε μεταξύ άλλων στη γραπτή δήλωση της η κυρία Κουτζαμάνη.

Το να απαντάει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε πρόεδρο κόμματος και μάλιστα της κυβέρνησης με ανακοίνωση-δήλωση-καταγγελία δεν έχει ξαναγίνει. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά. Η δε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών με κορυφαίους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως εξελίσσεται, προσεγγίζει την περίοδο του 1990 όταν είχε στηθεί το Ειδικό Δικαστήριο.

Ακόμη και στην περίπτωση του σκανδάλου Κοσκωτά, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ήταν πολιτικά εγκάθετος, τον Ιούλιο του 1988, ενώ βοούσε ο τόπος έφυγε σε άδεια και την υπόθεση χειρίστηκε ο Τσεβάς, διατάσσοντας την προκαταρκτική έρευνα μετά από δημοσιεύματα που οδήγησε στις γνωστές εξελίξεις. Η σημερινή κατάσταση δείχνει πλέον να ξεπερνάει και την περίοδο εκείνη, του 1988-1990.

Και το λέμε αυτό γιατί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει προκύψει ένα μείζον θέμα, αρχικά με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τώρα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η δε αφετηρία της σύγκρουσης πηγαίνει πίσω, στο 2013, με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εκεί φαίνεται πως βρίσκεται η “πηγή της ανωμαλίας” του power game που βλέπουμε σήμερα με τους πολίτες να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός που μπορεί να τους προστατεύσει.

Τότε, το 2013, η κυρία Κουτζαμάνη είχε στοχοποιηθεί για πρώτη φορά, καθώς θεωρείται επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η απάντηση του Πάνου Καμμένου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πώς “παρέλειψε βέβαια να πει το σημαντικότερο, ότι αρμόδιος Εισαγγελέας και χειριστής του θέματος εν γνώσει της κ. Κουτζαμάνη είναι ο Εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης το 1993 στη Λευκάδα με 135 ψήφους”.

Η ανακοίνωση-απάντηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ κατέληγε πώς “αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός ότι είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι Κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της Siemens που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010”.

Χθες, από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά απάντησαν πώς δεν έχει καμία σχέση ο πρώην πρωθυπουργός με την εισαγγελέα Ορνεράκη που εμφάνισε ο Πάνος Καμμένος ως “κουμπάρο”, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχονταν τα ραντεβού με Βγενόπουλο και ότι έχει συγγενικό του πρόσωπο (το εξάδελφο της συζύγου του Αλέξανδρο Μπακατσέλο) που έχει μετοχές στη Marfin, όπως τον κατηγόρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Το γλυκό έδεσε με τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά και υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Χαράλαμπο Αθανασίου να κάνει μια ακόμη επίθεση στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, την οποία υπερασπίζεται η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Θάνου και Κουτζαμάνη φέρονται να μην μιλιούνται. Άλλο ένα πρωτοφανές περιστατικό.

Να σημειωθεί δε, ότι η κ. Θάνου, ένα αξιόλογο πρόσωπο, δέχεται τους τελευταίους μήνες σφοδρές επιθέσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί (άκουσον άκουσον) τόλμησε να στραφεί εναντίον μίας ομάδας συνταγματολόγων, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι “κολλητοί” του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που την επέκριναν γιατί ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους.

Η Βασιλική Θάνου επελέγη για τη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ο κ. Παπαγγελόπουλος, που έχει στοχοποιηθεί επίσης από τους Σαμαρά-Βενιζέλο ανήκει στο “καραμανλικό” στρατόπεδο, που έχει συμμαχήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Και τώρα ερχόμαστε στο δια ταύτα και στην τελευταία εξέλιξη με δεδομένο επίσης πώς ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί άπειρες επιθέσεις για τον στενό του συνεργάτη Σταύρο Παπασταύρου, όσο και για τη στήριξη που παρείχε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο τελευταίος έχει ανάμιξη σε πολλές υποθέσεις-σκάνδαλα, όπως τα υποβρύχια, το PSI, η Siemens και η Marfin. Στην εξεταστική επιτροπή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσαν χθες το αίτημα εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των “θαλασσοδανείων” που έχουν πάρει τα πολιτικά κόμματα, αλλά και αυτών που έχουν πάρει τα ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί ο κ. Καμμένος μπορεί να αναφέρθηκε σε τρεις υποθέσεις, τα υποβρύχια, τη Siemens και το Βγενόπουλο, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη, όπως εκδοτικοί όμιλοι και αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Στην πρόταση μάλιστα της εξεταστικής από την κυβέρνηση η απάντηση τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ ήταν θετική σε σημείο μάλιστα που προκάλεσε έκπληξη. Η ερμηνεία που δίδεται είναι πώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά θέλουν να απαλλαγούν από τα βαρίδια του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου αντίστοιχα που αποτελούν τροχοπέδη για τους ίδιους και τα κόμματα τους.

Η κατάσταση μοιάζει με έναν μύλο που αλέθει τα πάντα. Το τι θα βγεί και αν θα το μάθουν οι πολίτες που παρακολουθούν αποσβολωμένοι την κόντρα πολιτικών και δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

 

Πηγή

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!