Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που βάζει φορολογικό τέλος στην πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο…
Αντίστοιχο σχέδιο της Ουγγαρίας, το 2014, έπεσε στο κενό, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών της.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η συμφωνία για φορολογία 5% σε κάθε διαδικτυακή σύνδεση και 10% σε κάθε συνδρομή τηλεόρασης χαρακτηρίζεται αντιαναπτυξιακή και ανεφάρμοστη.
Με δεδομένο ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολα το κόστος αυτό να απορροφηθεί από τους παρόχους ,θα επιβαρύνει τον τελικό χρήστη.
Τι έγινε στην Ουγγαρία:
Το Φθινόπωρο του 2014 η ουγγρική κυβέρνηση του Viktor Orban, γνωστού για τις αντιευρωπαϊκές (sic) απόψεις του, εξήγγειλε την πρόθεσή της να επιβάλει φόρο στη χρήση του ίντερνετ. Το μέτρο προέβλεπε χαράτσι 150 φιορινιών (50 λεπτών του ευρώ) για κάθε gigabyte πληροφορίας που θα «κατεβάζουν» ή θα «ανεβάζουν» οι χρήστες του Ιντερνετ.
Η ουγγρική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει το σκεπτικό της, χαρακτήρισε τον φόρο λογική προέκταση των φόρων στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία…
Μετά τις πρώτες ηχηρές διαμαρτυρίες και σε μια εμφανή προσπάθεια αναδίπλωσης, ανακοινώθηκε ότι στο φόρο θα μπει πλαφόν χρέωσης 700 φιορινιών (2,3 ευρώ) για κάθε ιδιώτη χρήστη και 5.000 φιορινιών (περίπου 17 ευρώ) για τους εταιρικούς χρήστες. Σύντομα οι αντιδράσεις γιγαντώθηκαν και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατέληξαν σε μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, με αιχμή το επιχείρημα ότι η φορολόγηση του Ιντερνετ ουσιαστικά αποτελεί απόπειρα να περιοριστεί η πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η τέως επίτροπος Τεχνολογίας της Ε.Ε., Neelie Kroes, είχε δηλώσει τότε πως το μέτρο θα αποβεί εις βάρος του τμήματος της ουγγρικής οικονομίας που διεξάγεται ψηφιακά, πλήττοντας τις συναλλαγές μέσω ίντερνετ.
Μπροστά στις αυξανόμενες επικρίσεις, η κυβέρνηση Orban ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το φόρο, φοβούμενη κοινωνική έκρηξη, ιδιαίτερα από τους νέους που έβλεπαν τον φόρο ως επίθεση στον εκσυχρονισμό της χώρας και επίδειξη κρατικού αυταρχισμού με τη μορφή της φορολόγησης.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας