Η αστυνομία στην Κίνα διερευνά τον θάνατο τεσσάρων πολύ φτωχών αδελφών που ήπιαν παρασιτοκτόνο ενώ είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους- μια τραγωδία που ρίχνει φως στις δυσκολίες και τον πόνο που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά «που έχουν μείνει πίσω», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Τα παιδιά, ένα αγόρι και τρία κορίτσια ηλικίας από 5 έως 13 ετών, βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης νεκρά στην πόλη Bijie της νοτιοδυτικής επαρχίας Guizhou.
Οι γονείς τους είναι εσωτερικοί μετανάστες που εγκατέλειψαν μια από τις φτωχότερες περιοχές της αχανούς Κίνας αναζητώντας δουλειά.
Τα παιδιά είχαν εγκαταλείψει το σχολείο τον περασμένο μήνα και κυριολεκτικά δεν είχαν τίποτα να φάνε «επειδή είναι πολύ φτωχά», όπως είπε συγγενής τους.
Ο πατέρας των παιδιών είχε αφήσει ένα τηλέφωνο επικοινωνίας αλλά δεν στάθηκε δυνατό να τον βρουν…
Η αστυνομία ερευνά τα ακριβή αίτια θανάτου των παιδιών ενώ το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως έθεσαν τέλος στη ζωή τους καταπίνοντας ηθελημένα το δηλητήριο.
Η τραγωδία αυτή δεν είναι η πρώτη που καταγράφεται στην πόλη Bijie, μια πάμφτωχη πόλη με 8,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Το 2012 ομάδα εγκαταλειμμένων παιδιών είχε βρει καταφύγιο από το κρύο μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων.
Το επόμενο πρωί ηλικιωμένη γυναίκα βρήκε τα πέντε αγόρια νεκρά- ήταν από 9 έως 13 ετών. Είχαν πεθάνει από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα καθώς είχαν ανάψει φωτιά μέσα στον κάδο για να ζεσταθούν…
«Τα παιδιά αυτά περιφέρονταν στους δρόμους για τρεις εβδομάδες και κανείς δεν τα βοήθησε», έγραφε τότε το περιοδικό Caixin, «η τραγωδία της Bijie είναι βέβαιο πως θα επαναληφθεί».
Οι θάνατοι των τεσσάρων παιδιών έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την τραγική κατάσταση περίπου 60 εκατομμυρίων παιδιών που «μένουν πίσω»- συχνά χωρίς καμία επίβλεψη- όταν οι γονείς τους εγκαταλείπουν τα αγροτικά χωριά για να αναζητήσουν δουλειά στις μεγαλουπόλεις.
«Και στις δύο περιπτώσεις τα παιδιά ήταν εγκαταλειμμένα, είχαν παρατήσει το σχολείο και είχαν μείνει στο σπίτι τους», δηλώνει ο δημοσιογράφος Li Yuanlong, ο οποίος το 2012 είχε οδηγηθεί στο κρατητήριο επειδή είχε δημοσιοποιήσει τους πέντε θανάτους.
«Νομίζω πως υπάρχουν προβλήματα σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας για να επαναλαμβάνονται τέτοιες τραγωδίες. Αν οι γονείς ή το σχολείο ή οι συγχωριανοί τους είχαν δώσει λίγη περισσότερη προσοχή και νοιάζονταν περισσότερα γι’ αυτά τα παιδιά, οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», προσθέτει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδόν ένα στα δύο από τα εγκαταλειμμένα παιδιά της Κίνας πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή έναντι ποσοστού 30% στις πόλεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας