Θα κάνετε παιδικό πάρτυ στο σπίτι; Ένα τέλειο παιδικό πάρτυ δεν χρειάζεται ούτε πολύ κόπο ούτε μεγάλα έξοδα. Σας προτείνουμε 2 σνακ που τρελαίνουν τα παιδιά. Εύκολες και γρήγορες συνταγές.
Καραμελωμένα ποπ κορν
- 3/4 φλ. (ή 180 γρ.) σπόρους καλαμποκιού
- 3 κ.σ. καλαμποκέλαιο
- 125 γρ. φρέσκο βούτυρο
- ¾ φλ. ζάχαρη ακατέργαστη
- 1 κ.σ. μελάσα ή μέλι
- 2 πρέζες αλάτι
- ½ κ.γλ. σόδα (για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα καραμέλας και να καραμελωθούν πιο εύκολα τα ποπ-κορν
- Τοποθετώ το λάδι και το καλαμπόκι στην κατσαρόλα και κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας.
- Ανάβω το μάτι στην ψηλότερη θερμοκρασία και περιμένω ωσότου ακούσω το πρώτο «ποπ». Μόλις σκάσουν τα πρώτα ποπ-κορν, σβήνω τελείως την θερμοκρασία έχοντας διαρκώς κλειστό το καπάκι και περιμένω να σκάσουν και τα υπόλοιπα.
- Όταν πια σκάσουν όλα, μετά από 2-3′, ανοίγω το καπάκι και τα μεταφέρω σε μεγάλη γαβάθα.
- Ετοιμάζω την καραμέλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λιώνοντας πρώτα το βούτυρο και ρίχνοντας στην συνέχεια την ζάχαρη (σε μέτρια φωτιά). Ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Όσο περισσότερο χρόνο αφήνω το μείγμα πάνω στην φωτιά (σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία) τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα ποπ κορν στην συνέχεια, αφού έχει ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτω την μελάσα (ή το μέλι) και το αλάτι. Στο τέλος ρίχνω την σόδα και διαπιστώνω ότι το μείγμα καραμέλας αποκτά αφράτη και αφρώδη υφή. Δίνω ένα-δύο βράσεις κι αποσύρω από την φωτιά.
- Ρίχνω αμέσως την καραμέλα πάνω από τα ποπ κορν. Ανακατεύω με μία ξύλινη κουτάλα να πάει παντού και να καλυφθούν όλα τα ποπ κορν ομοιογενώς.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 145°C.
Αραδιάζω τα καραμελωμένα ποπ κορν πάνω σε 2 λαμαρίνες και τα τοποθετώ στον φούρνο για 10-15’ μέχρι να γίνουν τραγανά. Ανακατεύω τακτικά και παρακολουθώ να μην αρπάξουν.
Διακόσμηση: Βάζω τα ποπ κορν σε χάρτινες φόρμες και για την διακόσμηση τους μπορείτε να πάρετε φατσούλες έτοιμες λευκής σοκολάτας ή φατσούλες από μαύρη σοκολάτα, τα ματάκια είναι smarties ενώ τα μουστάκια είναι γλυκόριζα μαύρη ρόδα ( από είδη ζαχαρωτών ) να τα κόψετε και να φτιάξετε τα μουστάκια.
Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή την διαδικασία μπορείτε πολύ απλά να αγοράσετε σημαιούλες ή να φτιάξετε χωνάκια από πολύχρωμα χαρτιά κατασκευών και να διακοσμήσετε τα ποπ κορν.
Καραμελωμένα μήλα
Υλικά
Για την καραμέλα
225 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
110 ml νερό
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
2 κουτ. σούπας σιρόπι ζαχαροκάλαμου
25 γρ. βούτυρο
Για τα μήλα
6 μήλα κόκκινα ή κίτρινα
6 χοντρά καλαμάκια για σουβλάκι ή ξυλάκια για παγωτό
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις διαλυθεί, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μία βράση. Xωρίς να ανακατεύουμε, αφήνουμε την καραμέλα να φτάσει σε θερμοκρασία 138ºC για 10 περίπου λεπτά. Όσο ετοιμάζεται η καραμέλα, περνάμε τα καλαμάκια στα μήλα. Bουτάμε κάθε μήλο στην έτοιμη, καυτή καραμέλα γυρίζοντάς το κυκλικά ώσπου να καλυφθεί με αρκετή ποσότητα. Tα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη μαρμάρινη επιφάνεια ή σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου μέχρι να στεγνώσουν
Tips: Mε τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να καραμελώσετε αχλάδια, χουρμάδες (σε μικρότερα ξυλαράκια), σύκα ξερά, ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού αλλά και ολόκληρα, καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα. Δοκιμάστε να αρωματίσετε την καραμέλα με μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο τριμμένο, γλυκάνισο και τζίντζερ. Eκτός από ζελατίνες, μπορείτε να τυλίξετε τα φρουτένια σε πολύχρωμο τούλι ή χρωματιστά χρυσόχαρτα
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας