του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
loading...
Οι χώρες τους Κόλπου έχασαν το αμύθητο ποσό των 540 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το ΔΝΤ από την έναρξη του οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας κατόπιν παρασκηνιακής προτροπής των ΗΠΑ.
Έναν πόλεμο που τον πληρώνουν και οι ΗΠΑ καθώς οι εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου χρεοκοπούν στην σειρά.
Η δε ακύρωση του αγωγού από το Κατάρ -λόγω της άσχημης για την Δύση έκβασης της συριακής σύγκρουσης- που θα έφερνε διαμέσου Συρίας και Χαλεπίου το καταριανό φυσικό αέριο στην ΕΕ εξανεμίζει τις ελπίδες των ΗΠΑ για κυριαρχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εξοβελισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Οι χώρες του Κόλπου έχασαν 390 δισ. δολάρια από τα έσοδά τους λόγω της πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου, ποσό που φέρος θα ανέλθει στα 540 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες που είχαν ισχυρή εξάρτηση από το πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία το Κατάρ, το Μπαχρέιν τα ΗΑΕ, θα έχουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους.
Το Ριάντ προσπαθεί να διαφοροποιηθεί οικονομικά, αλλά το πετρέλαιο αποτελεί το 72% των εισοδημάτων του! Η διαφορά των χωρών αυτών όμως με την ρωσική και την ιρανική οικονομία είναι ότι:
Συγκεκριμένα οι Ρώσοι έχουν ένα πολύ μικρό εξωτερικό χρέος της τάξεως του 17% του ΑΕΠ το οποίο εξυπηρετείται πολύ εύκολα, διαθέτουν όλες τις πρώτες ύλες εντός ρωσικής επικράτειας, διαθέτουν τεχνογνωσία σε όλα και βαριά βιομηχανία για να κατασκευάσει οτιδήποτε και έχουν αυτάρκεια σε τρόφιμα αφού είναι ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του πλανήτη.
Οι μόνες εισαγωγές των Ρώσων είναι σε ήδη πολυτελείας τις οποίες και μείωσαν κατόπιν των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και των επιβληθέντων αντιρωσικών κυρώσεων από την Δύση.
Συν τοις άλλοις ο ρωσικός λαός ιστορικά είναι πολύ σκληραγωγημένος για να «ιδρώσει» τόσο εύκολα όπως ένας δυτικός λαός ή ένας αραβικός λαός του Κόλπου που έχεισ συνηθίσει να ζει σην απόλυτη χλιδή.
Οι Ιρανοί απο την άλλη έζησαν με εμπάργκο για 46 χρόνια και έχουν προσαρμοστεί, οτιδήποτε και αν συμβεί στην Παγκόσμια Αγορά προστίθεται σαν κέρδος για αυτούς. Αντίθετα πολύ θα ήθελαν να δουν τις χώρες του Κόλπου που είναι υπό σουνιτικά καθεστώτα να καταρρέουν οικονομικά.
Το Ιράν μάλιστα πααχώρησε το δικαίωμα πώλησης του ιρανικού πετρελαίου στην ρωσική Rosneft.
Οι δε ΗΠΑ εκτός του ότι και αυτές ζουν από το εμπόριο πετρελαίου έχουν ένα «διαγαλαξιακό» χρέος ύψους σχεδόν 19 τρισ. δολαρίων που πρέπει να εξυπηρετούν και πλησιάζει στο σημείο της μη περαιτέρω εξυπηρέτησής του.
Δεν είναι τυχαίο που Κίνα και Ρωσία ήδη έχουν ξεκινήσει την αποδολαριοποίηση των οικονομιών τους (κάτι που όμως θα πάρει αρεκτά χρόνια) για να μην εξαρτώνται από μια μελλοντική οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ.
«Δημιουργείται μια τρύπα 90 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του Ριάντ» σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης για τις 6 χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) από 3,3% το 2015 έπεσε στο σε 1,8% για το 2016 και έπεται συνέχεια
Η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, υπολογίζεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2%.
«Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να ανέβουν σε σύγκριση με φέτος, αλλά δεν προβλέπεται να φτάσουν τα επίπεδα του 2013 και 2014 σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συνεπάγεται ότι οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες εκτός του πετρελαίου», δήλωσε ο
Masood Ahmed του ΔΝΤ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να στερέψει από αποθεματικά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις τωρινές πολιτικές της.
«Εκτός από το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό τις τρέχουσες πολιτικές, οι χώρες θα έχουν ξεμείνει από εναλλακτικές λύσεις σε λιγότερο από 5 χρόνια λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού», προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Το Ριάντ αντιμετωπίζει έναν πολύ κοστοβόρο πόλεμο στην Υεμένη στον οποίο έχει υποστεί πολύ μεγάλες ήττες, ενώ το ίδιο το μοναρχικό καθεστώς των Σαούν είναι μια μεγάλη «μαύρη τρύπα» για τους σαουδαραβικούς προϋπολογισμούς.
Εννοείται φυσικά ότι το μοναρχικό καθεστώς δεν θα περικόψει τις δαπάνες του οπότε θα περικόψει τις δαπάνες των συνηθισμένων στην φτώχεια του λαού.
Ένας λαός όμως που δεν είναι ομοιογενής καθώς στην νότια Σ.Αραβία ο πληθυσμός είναι σιιτικός και φίλα προσκείμενος στου Χούθι της Υεμένης. Μάλλον ήταν λάθος οι κίνησεις του Ριάντ να εμπλακεί στην Υεμένη, να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου και να αποκεφαλίσει τον σιίτη ιμάμη Sheikh Nimr al-Nimr.
Το Ριάντ δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική εκτίναξη τους στα επόμενα χρόνια ακολουθώντας το παράδειγμα της «αποσυσπείρωσης» του ελατηρίου.
Πηγή
loading...
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας
Περί ευθύνης:
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!