Φοιτητικό επίδομα: Δείτε ποιοι δικαιούνται 1000 ευρώ

Φοιτητικό επίδομα: Δείτε ποιοι δικαιούνται 1000 ευρώ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ που δικαιούνται φοιτητές για στέγαση.

Πιο συγκεκριμένα, στις γραμματείες των σχολών τους, μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους, φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ έως την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, για να λάβουν το επίδομα στέγασης που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και δικαιούνται εφόσον φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι δικαιούχοι για το φοιτητικό επίδομα 2015 για να λάβουν τα 1.000 ευρώ θα πρέπει να καταθέσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση μαζί με τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Το Φοιτητικό Επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Σχολή ή το Τμήμα.

Για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσόν των 30.000 ευρώ , προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευμένο παιδί πέραν του ενός.

Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3000 κατοίκων.

Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία οι γονείς του ή ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.

Όσοι διαμένουν στη φοιτητική εστία ή σε συμβεβλημένα από το Πανεπιστήμιο ξενοδοχεία, δεν δικαιούνται το επίδομα.

Ο φοιτητής πρέπει να είναι Έλληνας πολίτης ή υπήκοος άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι χρειάζεται για τη διαδικασία

-Οι δικαιούχοι στεγαστικού επιδόματος υποβάλουν σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (παράρτημα Α) στη Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής με τα εξής δικαιολογητικά:

-Πιστοποιητικό καλής επίδοσης που χορηγείται από την Σχολή ή το Τμήμα όπου φοιτά ο φοιτητής και εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής σημείωσε επιτυχία στις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων.

-Επίσης βεβαιώνεται η διάρκεια των σπουδών της αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος. Κατά το πρώτο έτος αντί του ανωτέρω πιστοποιητικού υποβάλλεται πιστοποιητικό εγγραφής.

-Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ίδιου έτους (Έντυπο Ε1) εάν δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

-Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 με ανάλογο περιεχόμενο, θεωρημένη από την οικία Δ.Ο.Υ.

-Αντίγραφο τελευταίας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Ε 9) των γονέων και των τέκνων, τα οποία απεικονίζουν την συνολική περιουσιακή κατάσταση της οικογένειας, όπως έχει διαμορφωθεί, μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση υποβολής εντύπων Ε9 σε προηγούμενα από το τελευταίο έτος (2014), συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση για την μη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης.

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου.

-Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του φοιτητή (από το Δήμο στον οποίο διαμένει μόνιμα η οικογένεια του φοιτητή).

-Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 του δικαιούχου περί της μη είσπραξης του στεγαστικού επιδόματος για το ίδιο έτος άλλη φορά.

-Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας που βρίσκεται στον τόπο φοίτησης και σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του φοιτητή.

-Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN με φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού. Σημειώνεται ότι το όνομα του δικαιούχου θα πρέπει απαραίτητα να ταυτίζεται με το όνομα που αναγράφεται στην σελίδα.

-Δικαιολογητικά που προέρχονται από την αλλοδαπή, πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά.

-Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης από άτομο εκτός του δικαιούχου, απαιτείται η υποβολή απλής εξουσιοδότησης.

-Προσοχή Δικαιούχος του επιδόματος θεωρείται το πρόσωπο που βαρύνει ο φοιτητής, κατ΄ εξαίρεση δικαιούχος είναι ο φοιτητής όταν:

-Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.

-Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.

-Είναι πάνω από 25 ετών.

-Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του νόμου 2238/94 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου. Στην περίπτωση αυτή θα προσκομίζεται και το Ε1 του γονέα από το οποίο να προκύπτει ότι δεν το δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος.

Η Δ/νση Φοιτητικής Μέριμνας ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και τα προωθεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου.

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : lay-out.gr

Related posts