ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

Toυ Φώτη Τριάρχη

Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση τις δηλώσεις του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ ο οποίος προερχόμενος στο Eurogroup υποστήριξε ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της; κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά και απολύτως» έλεγε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το γραφείο του Γ. Δραγασάκη. «Ο Βαρουφάκης θα είναι επικεφαλής, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν ξέρουμε από πού το βρήκε ο κ. Νούναν» σημείωναν με έμφαση από το Μαξίμου.

Η δήλωση του Ιρλανδού προκάλεσε κύμα ανησυχίας στην κυβέρνηση καθώς, όπως λένε πληροφορίες, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν διαβλέψει ότι κύκλοι της ΕΕ επιδιώκουν την εκδίωξη Βαρουφάκη.

Αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα μέσω της οποίας επισημαίνει τα εξής:

-Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

-Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Πριν την έναρξη του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπήρξε τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ Βαρουφάκη, Μάριο Ντράγκι (επικεφαλής της ΕΚΤ) και Πιέρ Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ).

Το Μαξίμου άκουσε «μουδιασμένο» επίσης τις συνεχείς αναφορές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφκαγκ Σόιμπλε περί «Τρόικας» και όχι «θεσμών» ενώ έδωσε στη δημοσιότητα, τρεις ακόμη μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα στο Eurogroup. Μεταξύ αυτών η «λοταρία» επιβράβευσης για τις αποδείξεις.

Αναλυτικότερα, το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αναφέρει τις προσδοκίες που έχει για την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως «ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:

Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

-Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

-Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

-Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ επιμένουν στην… Τρόικα

Η επιστολή Βαρουφάκη δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup. Η τρόικα θα έρθει για τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα, δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθυμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Χάνουμε πολύ χρόνο. Θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ελλάδα εάν συνεχίσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Βασικό είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονόπλευρα μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον τρόγραμμα και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

 

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : zougla.gr

Related posts