Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Κατά την αναλυτική ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός παιδείας, θρησκευμάτων και πολιτισμού,τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας…
και σύντομα θα ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κατάργηση της μισθοδοσίας ιερέων και ιεραρχών από το κράτος και αντικαταστασή της,από εσωτερική μισθοδοσία,από τα έσοδα της ίδιας της εκκλησίας.Κατάργηση προσευχής και εκκλησιασμού στα σχολεία, αντικατάσταση της ορθόδοξης κατήχησης (Θρησκευτικά) από ένα μάθημα θρησκειολογίας, απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων από δημόσια κτίρια και υπηρεσίες (σχολεία,πανεπιστήμια, δικαστήρια). Επίσης θα καταργηθεί ο αγιασμός στο Βουλευτήριο και ο τρόπος ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και των λοιπών αρχών.
Θα καταργηθεί η ορκομωσία στα δικαστήρια. Κατάργηση αγιασμού,εκκλησιασμού,προσευχής,δοξολογίες,τρισάγια,θείες λειτουργίες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.Κατάργηση του νόμου περί βλασφημείας στα θεία. Περιορισμός κωδωνοκρουσίων.
Δεδομένου ότι η Εκκλησία (και οι Μητροπόλεις και οι Ιερές Μονές) είναι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, θα απωλέσουν τον χαρακτήρα των ν.π.δ.δ., ώστε να μην απολαμβάνουν της προστασίας και των προνομίων που έχουν τα κρατικά ν.π.δ.δ.. Έτσι ούτε θα διορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα οι επίσκοποι ούτε θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης του ΑΣΕΠ για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους ούτε βέβαια θα έχει η Εκκλησία ατέλειες ή δικονομικά προνόμια.
Έτσι η Εκκλησία θα καταστεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των πιστών της (παγκάρια,δωρεές,εισοδήματα από ακίνητα κλπ) οι οποίες θα φορολογούνται κανονικά με τις διατάξεις περί φόρου δωρεάς.
Θα καταργηθούν όλες οι διοικητικές αρμοδιότητες της εκκλησίας,εκτός της ονοματοδοσίας με το βάπτισμα και της τέλεσης θρησκευτικού γάμου.
Διευκρινίζεται ότι θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του ανωτέρω κυβερνητικού σχεδίου διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας και όχι εξαρχής συνολική εφαρμογή.
Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούμε την διαχρονική προσφορά της εκκλησίας και ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο κρίσης: παροχή δωρεάν φαγητού,διάθεση δωρεάν ένδυσης και υπόδησης,διανομή δωρεάν αίματος,δωρεάν ιατρική βοήθεια,στέγαση άπορων-άστεγων-κακοποιημένων γυναικών,ορφανοτροφεία,κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους,ιδρύματα πρόνοιας και φιλοξενείας ηλικιωμένων,κέντρα συμπαράστασης μεταναστών κ.α.