Μετά από τον πρώτο γύρο συναντήσεων- και αντιπαραθέσεων- της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τη ρήξη να είναι εμφανής στη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, ήρθε η απάντηση της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ στις απαιτήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, η Καγκελάριος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, βάζοντας… φρένο στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας ουσιαστικά τους Ελληνες πολιτικούς να βάλουν τέλος σε αυτή τη συζήτηση.
«Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα», διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους». Σε ερώτηση για το αν η ευρωζώνη θα άντεχε ένα Grexit, απάντησε: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».
Παράλληλα, η Καγκελάριος κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική. «Η Ευρώπη θα συνεχίζει να δείχνει τη στήριξή της στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όσο αυτές οι χώρες κάνουν τις δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και λιτότητα», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
Σε ερώτηση για τις πρώτες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η καγκελάριος υπογράμμισε: «Εμείς, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, περιμένουμε να δούμε με ποια αντίληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».
Ακόμη, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι συνεχάρη το νέο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «όπως το κάνω με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους, και του εύχομαι δύναμη και επιτυχία. Προσβλέπω στο να μπορέσω να ενδυναμώσω περαιτέρω την φιλία μεταξύ των δύο λαών μας», όταν ρωτήθηκε για τους πολιτικούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης που ξεσήκωναν εναντίον της Γερμανίας προεκλογικά, μιλώντας για «Τέταρτο Ράιχ». «Εχουν συγχωρεθεί οι προσβολές;» επέμεινε ο δημοσιογράφος, με την κ. Μέρκελ να αποκρίνεται ότι επιθυμεί να πετύχει η Ελλάδα και να προσθέτει: «Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, το γνωρίζω αυτό. Και οι περισσότεροι Ελληνες δεν φταίνε για το ότι επί δεκαετίες τόσα πολλά πήγαν λάθος».
Σε ό,τι αφορά πάντως το αίτημα για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, η Καγκελάριος επαναλαμβάνει την πάγια απάντησή της: «Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Εργάζομαι για ένα καλό μέλλον των δύο χωρών μας και της Ευρώπης».
Σόιμπλε: Αν ήμουν Ελληνας πολιτικός, δεν θα μιλούσα για κούρεμα
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεχίσει τη συζήτηση για κούρεμα χρέους. «Αν ήμουν ένας υπεύθυνος Ελληνας πολιτικός, δεν θα ζητούσα κούρεμα χρέους», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αυτός που ξέρει τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ξέρει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα το 2020», πρόσθεσε. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με βάση την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το ποσοστό του χρέους θα πέσει στο 112% έως το 2020. «Αυτό θα είναι αρκετά κάτω από το ισχύον επίπεδο στην Ιταλία. Δεν βλέπω λόγο να γίνεται αναφορά σε κούρεμα», τόνισε ο Σόιμπλε.
Διακοπή χρηματοδότησης θέλει το CSU -Υπεύθυνη η Μέρκελ, λέει το Die Linke
Η στάση της Ελλάδας έχει προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, καθώς οι πιο ακραίες φωνές ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις και να διακοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ενώ η απέναντι πλευρά καταλογίζει ευθύνες στην Ανγκελα Μέρκελ.
Η επικεφαλής της ευρω-ομάδες των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Ανγκέλικα Νίμπλερ, χαρακτήρισε ως πρόκληση αναμέτρησης προς την Ευρωζώνη τις δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη και ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόμας Μπαράις τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες, προτείνοντας να σταματήσουν τα μέτρα βοήθειας.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι, σε δηλώσεις του καταλόγισε ευθύνες στην Μέρκελ και τη γερμανική κυβέρνηση για την αποτυχία της Τρόικα και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα.