Τα μελομακάρονα είναι το καθιερωμένο γλυκό των Χριστουγέννων. Δεν λείπει από κανένα σπίτι κι όσες έχουμε οικογένεια συνηθίζουμε να τα φτιάχνουμε οικογενειακώς.
Εμείς σας παρουσιάζουμε μία συνταγή για μελομακάρονα της γιαγιάς. Οπλιστείτε με υπομονή και με διάθεση και πάμε να τα φτιάξουμε!
ΥΛΙΚΑ:
• 2 ποτήρια ελαιόλαδο (660ml)
• 3/4 από το ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (165 ml)
• 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
• ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 1 κουτ. γλυκού κανέλα
• 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
• 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1 κουταλιά σούπας σόδα
• 1 φακελάκι baking powder
• 1 – 1,2 Kg περίπου αλεύρι μαλακό
• 1 φλ. ζαχαρη
Για το σιρόπι :
• 600 ml νερό
• 400 γρ ζάχαρη
• 400 γρ μέλι θυμαρίσιο
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 2 γαρίφαλα ολόκληρα
• 1 κουτ. σούπας λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σ” ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά
2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί.
3. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking . Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
4. Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα ,και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόχαρτο στο τέλος με ένα πιρουνάκι κάνουμε ανάγλυφη την επάνω επιφάνεια από τα οβάλ …
5. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160- 165 βαθμούς στον αέρα για 20 – 25 λεπτά.
6. Τ” αφήνουμε για 20 – 25 λεπτά (μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι) να κρυώσουν.
7. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, επί 5 λεπτά.
8. Προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά. Ξαφρίζουμε.
9. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό και τα βάζουμε στην πιατέλα πασπαλίζοντας τα με καρύδι.