Search
XRHMATA euro

Συντάξεις: Μόνο 360 ευρώ και μετά… βλέπουμε – Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα – σοκ και βάζει μπλόκο στη χρηματοδότηση της Ελλάδας

– Τριπλό “όχι” εισέπραξε ο Γιάννης Βαρουφάκης από Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν
– Γύρισε το χρόνο πίσω το ΔΝΤ και ζητά πάλι μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις
– Πως θα υπολογίζεται η σύνταξη πάνω από τα 360 ευρώ που θα εγγυάται το κράτος
– Απαιτούν όλες τις μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα και μπλοκάρουν την τμηματική χρηματοδότηση
Πολύ άσχημα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα που έφερε πίσω από τις ΗΠΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστιν Λαγκάρντ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για τον σκοπό της επίσκεψης Βαρουφάκη ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στην έδρα του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση προσπάθησε μάλλον να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τα φώτα στράφηκαν και στις δηλώσεις για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ και έτσι φαίνεται πέρασε απαρατήρητη μια (όπως περιγράφεται τουλάχιστον) πλήρης εμπλοκή που υπάρχει αυτή την ώρα σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ στο ασφαλιστικό και ειδικά σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις.

Το ΔΝΤ λοιπόν δεν έχει αλλάξει στάση στο παραμικρό. Η νέα κυβέρνηση ακούει ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη για οριζόντιες περικοπές.

Μάλιστα το ΔΝΤ επιμένει ότι το κόστος για το κράτος σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό είναι μεγάλο και χρειάζεται δραστικές περικοπές.

Με τη μέση σύνταξη στην Ελλάδα να ξεκινάει από τα 250 ευρώ για τους ανάπηρους και το μέσο όρο για ακόμη 1,2 συνταξιούχους να είναι στα 665 ευρώ οι δανειστές ζητούν περαιτέρω περικοπές.

Μάλιστα επιμένουν και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε ό,τι αφορά στις επικουρικές και έτσι επί της ουσίας ζητούν διπλή παράλληλη μείωση.

Η απαίτηση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την παροχή από το κράτος μόνον της εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ/μήνα (κάτι που για το ΔΝΤ σημαίνει μείωση του μέσου κόστους κατά περίπου 50%) και από ‘κει και πάνω οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν ποσό ανάλογα με τον εργασιακό τους βίο και τις κρατήσεις, εφόσον βέβαια το Ταμείο τους δεν είναι ελλειμματικό. Δηλαδή εμμέσως επιβάλλεται και στις κύριες μια ρήτρα ανάλογη των επικουρικών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν θέλει, τουλάχιστον τώρα, να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού, ωστόσο και εδώ το ΔΝΤ απαντά με ένα όχι.

Όλα τα θέματα πρέπει να ξεκαθαριστούν, λένε οι δανειστές άμεσα ώστε να προχωρήσει η νέα συμφωνία.

Μάλιστα μετά το ταξίδι του Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ άρχισε να διαφαίνεται ότι μεταξύ των Θεσμών είναι το ΔΝΤ αυτό που αντιδρά στην τμηματική εκταμίευση της δόσης, είναι δηλαδή το Ταμείο που μπλοκάρει την πιθανότητα να εκταμιεύονται χρήματα ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Κάπως έτσι και με την κυβέρνηση να επιμένει πως εργασιακά και ασφαλιστικό θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι μετά τη συμφωνία επί του δημοσιονομικού πλαισίου και το ΔΝΤ να επιμένει επί της ουσίας στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη η διαδικασία φαίνεται πως έχει πλήρως μπλοκάρει και η Αθήνα καλείται να δώσει λύση μέσα σε μόλις μερικές ημέρες ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Πηγή

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *