Λύση στο χρηματοδοτικό αδιέξοδο- πριν «στεγνώσουν» τα ταμεία- επιζητά η ελληνική κυβέρνηση και με μόνιμη επωδό την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για τις διαπραγματεύσεις που εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση τους.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το τελευταίο 24ωρο εντείνονται και παρά το γεγονός ότι άπαντες παραδέχονται πως έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος», αυτό δεν είναι επαρκές και οι θέσεις Ελλάδας-δανειστών εξακολουθούν να απέχουν πολύ με μεγάλο «αγκάθι» και την αμφίδρομη έλλειψη εμπιστοσύνης.
Επιταχύνονται οι συζητήσεις στο Brussels Group
Με στόχο την αναζήτηση συμφωνίας μέχρι την επόμενη Τετάρτη οι τεχνικές συζητήσεις στο λεγόμενο Brussels Group αρχίζουν και πάλι από αύριο Κυριακή. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε κανείς δεν αποκλείει να προγραμματιστεί μία έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup την επόμενη Πέμπτη-παρά τις αντιρρήσεις των εταίρων-που θα φέρει και εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος.
«Εμείς θέλουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Θέλουμε να υπάρξει η πολιτική βούληση για λύση. Βελτιώνουμε τις προτάσεις μας», δηλώνει με νόημα στο iefimerida.gr κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «δεν ισχύει αυτό για το οποίο μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε προτάσεις. Έχουμε, τις ξέρουν και τις βελτιώνουμε».
Δανειστές: Δουλειά, πρόοδος και μετά… αποφάσεις
Αντιθέτως, «καμπανάκι» ότι η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στο επόμενο Eurogroup, στις 11 Μαΐου ήρθε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ -ο οποίος κλείνοντας το «παράθυρο» μιας έκτακτης συνεδρίασης- είπε ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.
«Είμαστε ακόμη μακριά» τόνισε και ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι «οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν».
Την ίδια ώρα, η ανάγνωση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου συμπυκνώνεται στη θέση πως «οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας».
«Τα χρήματα μαζί με τις μεταρρυθμίσεις»
«Θα κάνουμε τα πάντα, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε τέλος η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καλό για την Αθήνα να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία. Επίσης, ότι η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και πως ορισμένα πράγματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι απαραίτητα.
iefimerida.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας