ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στην Αμφίπολη!!! Ο νεκρός του ΤΑΦΟΥ είναι ο…

Μέτριο ανάστημα, λευκό δέρμα και καστανά ή κόκκινα μαλλιά. Ετσι ήταν ο νεκρός της Αμφίπολης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων που βασίζονται στα στοιχεία για τους ανθρώπους της εποχής.

Σαφώς και η μελέτη του σκελετού, που βρέθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθυος 1,6 μ., θα δώσει περισσότερες απαντήσεις. Το πιο πιθανό σενάριο για τα χαρακτηριστικά της όψης του κάνει λόγο για άνθρωπο ύψους περίπου 1,65 μ., με λευκό δέρμα και χρώμα μαλλιών καστανό, ή καστανοκόκκινο, αν είχε καταγωγή από τη Θράκη.

«Σύμφωνα πάντα με τα σενάρια των αρχαιολόγων για την περίοδο και την περιοχή όπου έζησε ο άνθρωπος, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης, τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου θα ήταν αυτά», λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

transparent
2

«Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του», εξηγεί στην εφημερίδα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη.

Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη, εκτίμησε ότι ο νεκρός είναι άνδρας και επιφανής στρατηγός. Τι θα έβρισκαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο του αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι; «Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ, μπορούμε να υποθέσουμε- λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος και το κοινωνικό status του νεκρού της Αμφίπολης- πως αν υπήρχαν κτερίσματα θα ήταν οπλισμός (ασπίδα, σπαθί, θώρακας, περικεφαλαία, κνημίδες κλπ.), σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία», εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

 

 

πηγή: http://centralnews.gr

 

Σχολιάστε