ImageHandler

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές

Εκτός χρονοδιαγραμμάτος η συμφωνία για την επόμενη ημέρα και για το χρέος – Εσωτερικούς τριγμούς στην συμπολίτευση προκαλεί η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα καθώς τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί δεν μπορεί να τηρηθούν. 

 Σήμερα το βράδυ λήγει το τελεσίγραφο των 48 ωρών που είχαν στείλει οι Βρυξέλλες προκειμένου να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών και να επιστρέψει η Τρόικα. Από τις Βρυξέλλες διέρρεε την Τρίτη ότι «η Τρόικα θα επιστρέψει όταν επέλθει συμφωνία» ενώ η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να πει πότε. Το πιθανότερο είναι πλέον η Τρόικα να επιστρέψει στο καλό ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η έκθεση της Τρόικας μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ήδη εξετάζεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου δύο ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όμως είναι προυπόθεση προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης και για την συμφωνία που θα την συνοδεύσει καθώς και για την διευθέτηση του χρέους. Είναι πλέον βέβαιο ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μεταφέρεται για το νέο έτος και εκ των πραγμάτων συνδυάζεται με την διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό -ενοποίηση ταμείων και μείωση επικουρικών και εφάπαξ-, στο εργασιακό -ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ- όπως και στα δευτερεύοντα προαπαιτούμενα που εκρεμούσαν. Αρνείται όμως να συζητήσει στην παρούσα φάση μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας ενώ δεν δέχεται την πρόβλεψη της Τρόικας για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,6 δισ. ευρώ επί τη βάση του οποίου οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέα τροποποίηση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις όπως και αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης επανέφερε έστω και δια της πλαγίας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για την πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΔΝΤ και ζήτησε ξανά συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους προκειμένου να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις ενώ προετοιμάζει το έδαφος για τον εκβιασμό που θα κάνει την κρίσιμη στιγμή πρώτα στους βουλευτές και ακολούθως στην κοινωνία, εν ολίγοις αν δεν δεχθούμε ότι ζητούν οι δανειστές η χώρα θα καταστραφεί. Αυτά στο θετικό σενάριο που η Τρόικα δεν επιμείνει στο σύνολο των απαιτήσεών της όπως πχ στο θέμα των 100 δόσεων. Αν επιμείνει τότε ήδη οι βουλευτές της συμπολίτευσης μιλάνε για επίσπευση της εκλογής Προέδρου και πρόωρες εκλογές. 

Επιμένει στις ενστάσεις της η Τρόικα 

Η Τρόικα επιμένει ότι θα υπάρξει δημοσιονοικό κενό το 2015 και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε νέα περιστολή στην ρύθμιση για τις100 δόσεις. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατο για την κυβέρνηση μετά τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ. Η Τρόικα υποστηρίζει ότι η ρύθμιση εξακολουθεί να είναι γεναιόδωρη και αυξάνει το δημοσιονομικό κενό και απαίτησε εάν η κυβέρνηση δεν την αλλάξει να πάρει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.  Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι παρόμοιες προβλέψεις για δημοσιονομικό κενό έκανε η Τρόικα τα τελευταία τρία χρόνια και όλες τις φορές έπεσε έξω και ζητά να επανεξετασθούν τα ζητήματα κατά την διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο η Τρόικα επικαλείται την πολιτική αβεβαιότητα και αρνείται να δώσει την προοπτική επανεξέτασης στην κυβέρνηση γι αυτό και ο κ. Βενιζέλος θέτει συνέχεια θέμα συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνήσει στην τήρηση των όσων συμφωνηθούν τότε η στάση της τρόικας θα γίνει πιο διαλλακτική. 

Ο ρόλος του ΔΝΤ 

Αν και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει μεταφερθεί για το επόμενο έτος υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδέχεται στην συμφωνία που θα συνοδεύσει την προληπτική γραμμή στήριξης να συμπεριληφθούν ορισμένες από τις εκρεμότητες της παρούσας αξιολόγησης όπως πχ το ασφαλιστικό και διαρθρωτικά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο. Έτσι όμως η ελληνική κυβέρνηση θα γίνει ο «ιμάντας» για να περάσουν οι εκβιασμοί των δανειστών στην ελληνική κοινωνία. Δημιουργείται φαύλος κύκλος καθώς μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον εκβιασμών των δανειστών και υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης απομακρύνεται η προεδρική πλειοψηφία και αυξάνει η πιθανότητα εκλογών που με την σειρά της εντείνει την αδιαλαξία της Τρόικας και επιδεινώνει έτι περαιτέρω το πολιτικό κλίμα κοκ. Τα πράγματα δυσκολεύουν από την σκληρή στάση του ΔΝΤ που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αρνείται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και διεκδικεί ρόλο επιτηρητή σε όποια συμφωνία τελικά υπάρξει για την επόμενη ημέρα και για την διευθέτηση του χρέους. 

Ενδοκυβερνητικές τριβές 

Η παράταση της διαπραγμάτευσης και τα μπρος πίσω της κυβέρνησης αυξάνουν τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της συμπολίτευσης και φέρνουν τον κ. Χαρδούβελη στο επίκεντρο των επικρίσεων. Στην κυβέρνηση θεωρούν επιπλέον ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν μετέφερε τις θέσεις του τελευταίου Eurogroup  με αποτέλεσμα να ενταθεί το πρόβλημα με την Τρόικα. Πάντως η κυβέρνηση με καθυστέρηση φαίνεται να κατανοεί ότι εν μέσω μίας τέτοιας δύσκολης διαπραγμάτευσης δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να είναι υπό αμφισβήτηση κι έτσι μετά την κα Βούλτεψη και ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο κ. Χαρδούβελης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Σε μία δε συμβολική κίνηση ο υπουργός Οικονομικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ανέγνωσε μακροσκελή δήλωση εν είδη διαγγέλματος όπου εγγυήθηκε στον ελληνικό λαό την παραμονή στο ευρώ και την προοπτική βελτίωσης του βιοτικού του επιπέδου. 

Την ίδια ώρα όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδωνης Γεωργιάδης καταλόγιζε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για το ότι δεν κλείνει η διαπραγμάτευση για να πάρει την απάντηση του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη ότι «δεν μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να εμφανίζεται σαν συνήγορος της Τρόικας και να μας κουνά το δάχτυλο». Παράλληλα βουλευτές της ΝΔ όπως πχ ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης που νομίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή διαπραγμάτευση λένε ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Μέχρι να γίνουν. 

 

πηγή: protothema.gr

 

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια




Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *