Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε -μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.
Αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.
Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν τέλος, ότι αναμένονται και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος.
Πάνω από 750 μετανάστες σε Λέσβο, Χίο και Κω την τελευταία εβδομάδα
Xθες τα ξημερώματα έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Γαύδο. Πολλοί από αυτούς λόγω έλλειψης καταλυμάτων αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία. Την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει με διάφορα μέσα στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω. Μάλιστα περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα της Κω. Μόνο σήμερα, Τρίτη, περίπου 100 παράτυποι μετανάστες έφτασαν μόνοι ή με τις οικογένειές τους στο λιμάνι του Πειραία. Ο προορισμός τους; Άγνωστος.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα 2.863 παράνομοι μετανάστες, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, 10.445. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σχεδόν 6.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
ΝΔ: Εχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού για υπεύθυνους
«’Εχουν τεράστιο θράσος» απαντά η ΝΔ στις αιτιάσεις που διατύπωσαν κυβερνητικοί κύκλοι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ευθύνεται για τις ανύπαρκτες υποδομές για την φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών.
«Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα» δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης.
Ποτάμι: Παιχνίδι με τη φωτιά το παιχνίδι με τα σύνορα
Για παιχνίδι με τα σύνορα και με τη φωτιά κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, τονίζοντας ότι η το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε «αποθήκη ανθρώπων» και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μία χώρα με ανοιχτά σύνορα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης διαφωνούν σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστό το «αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης».
Το Ποτάμι κάνει αφορά και στη Frontex, παρατηρώντας ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η εκδίωξή της, ενώ συμπληρώνει ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν «πάρτι» σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι στοιβάζονται σε προαύλια σχολείων και ερειπωμένα κτίσματα στα νησιά.
Συνεχίζοντας, το Ποτάμι χαρακτηρίζει το μεταναστευτικό ως «μεγάλο εθνικό θέμα» και καλεί την κυβέρνηση «να καταλάβει όσο είναι ακόμα καιρός ότι δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό ζήτημα στο οποίο θα μπορούν να πειραματίζονται οι συνιστώσες της».
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι αν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί, θα επιφέρει πολλά δεινά στα νησιά, στον Έβρο και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Το Ποτάμι ζητεί από την κυβέρνηση την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με χρήματα όλης της Ευρώπης.
Παράλληλα, ζητεί συνεννόηση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά και συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα, άρα στην Ευρώπη, για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις.
Συνεχίζοντας, το Ποτάμι κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου θεσμικού και νομικού πλαισίου, που θα δίνει τέλος στις εκκρεμότητες με τους μετανάστες κάνοντας σαφείς τις προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα, ενώ συμπληρώνει ότι πρέπει να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα.
«Η τακτική της «μη πολιτικής», που επιλέγει η κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς (από τις καταλήψεις μέχρι τις παραχωρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις) -αν επικρατήσει και στο θέμα της μετανάστευσης- θα δημιουργήσει σύντομα ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία και τη χώρα», καταλήγει το Ποτάμι.
Πηγή: protothema.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας