Τέσσερα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ραδιοϊσότοπα εντοπίζονται ακόμα στις ακτές της Βορείου Αμερικής.
Σύμφωνα με αμερικανικά δίκτυα, ραδιενέργεια εντοπίστηκε στις ακτές του Καναδά, ενώ δείγματα νερού που μελετήθηκαν επιβεβαιώθηκε πως περιείχαν ραδιοϊσότοπα που διέρρευσαν από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
«Η ραδιενέργεια μπορεί να είναι επικίνδυνη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ελέγχουμε τη θάλασσα έπειτα από τη μεγαλύτερη έκλυση ραδιενεργών στοιχείων στον ωκεανό που έχει καταγραφεί στην ιστορία», δήλωσε ο χημικός Κεν Μπούσελερ από το Ινστιτούτο Woods Hole Oceanographic. Βέβαια, επισήμανε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Ωστόσο, εξήγησε ότι στα δείγματα νερού εντοπίστηκαν ίχνη από καίσιο-134 και καίσιο-137, παρότι δεν απειλούν τον άνθρωπο ή τα θαλάσσια όντα.
«Αν κάποιος κολυμπούσε για έξι ώρες κάθε ημέρα για έναν χρόνο σε νερό που περιέχει επίπεδο καισίου διπλάσιο από το δείγμα, η δόση ραδιενέργειας που θα δεχόταν θα ήταν 1.000 φορές μικρότερη από το όριο», επισήμανε ανακοίνωση του Woods Hole Oceanographic.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα δείγματα έχουν συγκεντρωθεί από 60 ακόμα περιοχές σε ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και της Χαβάης τους τελευταίους 15 μήνες.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας