ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Ποια σοκολάτα είναι καλύτερη για σένα;

Ποια σοκολάτα είναι καλύτερη για σένα;

Ένας από τους μεγαλύτερους γλυκούς πειρασμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακούει στο όνομα «σοκολάτα» και βγαίνει σε ό,τι εκδοχή μπορεί να βάλει κανείς με το νου του. Είτε πρόκειται για μαύρη σοκολάτα, γάλακτος, λευκή, με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και καραμέλα, ό,τι κι αν επιλέξει κανείς, το μόνο σίγουρο είναι ότι αφήνει γλυκιά γεύση στο στόμα. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους; Η Εύη Κρεμμύδα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, εξηγεί.

Η σοκολάτα παράγεται από τον καρπό του δέντρου του κακάο. Ο καρπός αυτός μετά την επεξεργασία του χωρίζεται σε 2 βασικά συστατικά:την κακαόμαζα και το βούτυρο κακάο.

Κακάο

cacao
Το κακάο είναι ένα προϊόν σοκολάτας σε σκόνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο μεταξύ 10% και 25%. Περιέχει προστατευτικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες αλλά και τη γήρανση.

Κουβερτούρα

dark chocolate
Αποτελείται από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα αλλά και τη γεύση της σοκολάτας σε μεγάλο βαθμό. Το ποσοστό αρχίζει από το 50% για τις περισσότερο κοινές σοκολάτες, φτάνει το 70% για σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακαόμαζα και εξαιρετικής ποιότητας και αγγίζει το 95% στο υψηλότερο ποσοστό της απόλυτης μπίτερ σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη σε περιπτώσεις δίαιτας, ωστόσο θερμιδικά διαφέρει από τη γάλακτος μόλις κατά περίπου 10-30 θερμίδες. Λόγω των αντιοξειδωτικών της, αλλά και της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε «κακά» λιπαρά και χοληστερόλη αποτελεί καλύτερη επιλογή για ενηλίκους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σοκολάτα γάλακτος

milk chocolate
Αποτελείται από κακαόμαζα, ζάχαρη και γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και το ποσοστό της κακαόμαζας είναι κατά μέσο όρο στο 35%. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει τριπλάσια χοληστερόλη σε σχέση με τη μαύρη. Έχει όμως 3-4 φορές περισσότερο ασβέστιο, λιγότερη καφεΐνη και θεοβρωμίνη, ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και λιγότερα αντιοξειδωτικά. Με βάση τη σύστασή της, θα λέγαμε ότι η σοκολάτα γάλακτος είναι καλύτερη για τα παιδιά και τους έφηβους, τις νεαρότερες δηλαδή ηλικίες, λόγω του ασβεστίου και της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη.

Λευκή σοκολάτα

white chocolate
Αποτελείται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα γι’ αυτό έχει λίγο περισσότερες θερμίδες, χειρότερης ποιότητας λιπαρά και λίγο περισσότερη χοληστερόλη.

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : huffingtonpost.gr

Related posts