Search
chewingum

Οι τσίχλες καθαρίζουν το στόμα από τα βακτήρια

Η μάσηση μιας τσίχλας μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή βακτήρια από το στόμα, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μία και μόνη τσίχλα μπορεί να δεσμεύσει μέσα σε ένα δεκάλεπτο 100 εκατομμύρια βακτήρια από το στόμα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 10% της μικροβιακής χλωρίδας του σάλιου και είναι παρόμοια με αυτήν που απομακρύνεται με τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, αν και οι τσίχλες και το νήμα απομακρύνουν τα βακτήρια από διαφορετικά τμήματα του στόματος.

 

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν στην επιθεώρηση «PLoS One», ζητούσαν από πέντε εθελοντές να μασούν τσίχλες για χρονικά διαστήματα από λίγα δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά και στη συνέχεια ανέλυαν με δύο διαφορετικές μεθόδους τον ολικό αριθμό των βακτηρίων που παγιδεύονταν σε αυτές. Έναυσμα της μελέτης αποτέλεσαν προγενέστερες μελέτες που είχαν δείξει ότι αφ’ ενός οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη προάγουν την στοματική υγεία, αφ’ ετέρου ότι οι τσίχλες με προσθήκη ξυλιτόλης και άλλων τεχνητών γλυκαντικών μειώνει τον σχηματισμό βιομεμβρανών στα δόντια.

Οι βιομεμβράνες (βιοφίλμ) προκαλούν τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του στόματος: την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Όπως έδειξαν οι αναλύσεις τους, οι τσίχλες απομάκρυναν τα περισσότερα βακτήρια από το στόμα μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την έναρξη της μάσησης, ενώ μετά ο ρυθμός της απομάκρυνσης μειωνόταν.

Επιπλέον, μόνον όσες περιείχαν τεχνητά γλυκαντικά «παγίδευαν» αποτελεσματικά τα μικρόβια. Αντιθέτως, όσες περιείχαν ζάχαρη τροφοδοτούσαν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν να μην μασάμε επ’ αόριστον τις τσίχλες διότι τελικά τα βακτήρια θα αρχίσουν πάλι να διαρρέουν πίσω στο στόμα. Και προσθέτουν πως τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μία τσίχλα που θα απομακρύνει επιλεκτικά τα νοσογόνα βακτήρια από το στόμα.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *