Search
MEDIA

«Λουκέτο» στα υπερχρεωμένα ΜΜΕ – Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και διαπλοκής

Έρχεται ο νόμος που φοβούνταν τα ελληνικά ΜΜΕ και θα δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να ζητά τη λύση εταιρειών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και αποφεύγουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και γενικότερα δεν έχουν τακτοποιημένα τα οικονομικά των επιχειρήσεών τους, δίνει άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. 
Έτσι προφανώς εξηγείται και το μένος των καναλιών προς τη νέα κυβέρνηση, την οποία στο σύνολό τους τα εγχώρια ΜΜΕ χτυπούν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία. Ήταν προεκλογική δέσμευση ότι θα μπει τάξη και κανόνες στο μιντιακό χώρο, κάτι που δεν είναι ιδαίτερα εύπεπτο στους ιδιοκτήτες των μίντια, που είχαν συνηθίσει να ακολουθούν τις γραμμές τους χωρίς παρεμβάσεις και κυρίως χωρίς κανένα έλεγχο. Όλοι θυμούνται τι είχε γίνει στο παρελθόν σε παρόμοια προσπάθεια της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή με τον περίφημο «βασικό μέτοχο».
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να αυξήσει και άλλο τις κατακρίσεις κατά της κυβέρνησης.
Μάλιστα, η συμπεριφορά ορισμένων ιδιοκτητών εκδοτικών μέσων έχει προκαλέσει και την αντίδραση των τραπεζών που χρηματοδοτούν με δάνεια τη λειτουργία χρεωμένων Μέσων Ενημέρωσης. Πρόκειται για δάνεια τα οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και έχει μπει εγγυητής αποπληρωμής τους για τον επόμενο μισό αιώνα.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνει διάταξη που τροποποιεί το παλαιό άρθρο 48 του Κ.Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να προβαίνει σε λύση ανώνυμης εταιρείας στην περίπτωση που αυτή έχει παραβιάσει τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη σύσταση και τη λειτουργία της.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές όπως ορίζονται από το νόμο: «Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον αν:
α) κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, 
β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από το νόμο, 
γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα,
δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλλει, προς καταχώριση, οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση». Ακολούθως ορίζει ότι «έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή». 
Το άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου για την ΕΡΤ αντικαθιστά το συγκεκριμένο εδάφιο της παραγράφου αυτής ως εξής: «Έννομο συμφέρον έχει και ο υπουργός Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Η νέα ρύθμιση θεωρητικά δίνει στον υπουργό Επικρατείας τη γενική αρμοδιότητα επέμβασης επί πάσης φύσεως ανώνυμων εταιρειών, αλλά εκτιμάται ότι στην πράξη το πεδίο της δυνητικής εφαρμογής της θα περιοριστεί στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα μέσα ενημέρωσης γενικότερα.
Είναι δε μία προειδοποίηση προς τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν να τακτοποιήσουν ενδεχόμενες εκκρεμότητες που μπορεί να έχουν τα Μέσα τους.
Οι ζημιές εξαφανίζουν τα ίδια κεφάλαια (Πήγασος – ΔΟΛ – ΣΚΑΪ) στις περισσότερες εκδοτικές εταιρείες, ενώ ακόμα και εταιρείες που έχουν έσοδα από άλλες δραστηριότητες («Καθημερινή») προχωρούν σε ενυπόθηκα δάνεια. Σε δεινή θέση βρίσκεται και η Τηλέτυπος, καθώς έχουν μειωθεί τα ίδια κεφάλαια και θα υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου εφόσον δε ληφθούν μέτρα. Αναλυτικά, η εικόνα ανά εκδοτική έχει ως εξής:
Πήγασος: εμφάνισε για τη χρήση του 2014 αρνητικά ίδια κεφάλαια 92,3 εκατ. ευρώ από 59,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι ζημιές χρήσης ήταν 32,3 εκατ. ευρώ από 29,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 58,9 εκατ. ευρώ από 59,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 145 εκατ. ευρώ έναντι 136 εκατ. ευρώ πέρυσι και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ από 10,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τηλέτυπος: Ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε το 2014 η Τηλέτυπος (MEGA), για την οποία οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν με έμφαση ότι το ερχόμενο διάστημα πιθανότατα να υπάρξει ανεπάρκεια κεφαλαίου.
Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν λόγω των ζημιών σε 25,4 εκατ. ευρώ από 39,1 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 41,4 εκατ. ευρώ το 2013. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 67,9 εκατ. ευρώ από 82,2 εκατ. ευρώ.
Αττικές Εκδόσεις: Με ζημιές 175.000 ευρώ έκλεισε το 9μηνο του 2014 έναντι κερδών 572.000 ευρώ το 2013. Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανήλθαν σε 10,3 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 8,7 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε σε 37,7 εκατ. ευρώ από 40,5 εκατ. ευρώ.
Ναυτεμπορική: Σε 2,2 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ζημιές της Ναυτεμπορικής το 9μηνο του 2014 έναντι 2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε 8,9 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ από 5,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Καθημερινή: Ζημιές 4,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2014 για την Καθημερινή έναντι 13,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τον περασμένο Απρίλιο αύξησε το κεφάλαιό της κατά 8,9 εκατ. ευρώ.
ΣΚΑΪ: Το έτος 2012, όπως και το 2013 ο ΣΚΑΪ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρήζει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο κύκλος εργασιών με τα στοιχεία 31/12/2013 ήταν 58,9 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οφείλονται 17 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 34,6 εκατ. ευρώ.
ΔΟΛ: Ζημιές 17,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ο όμιλος το 2013, ενώ τα κεφάλαια ήταν αρνητικά, στα 70 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια την ίδια περίοδο ήταν 24,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών το 2013 ανήλθε σε 58,9 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 72,5 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 107,5 εκατ. ευρώ.
Alpha: Ζημιές 4,8 εκατ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα για την Alpha Τηλεόραση το 2013. Με τζίρο 48,7 εκατ. ευρώ, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 24,2 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 37,5 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες οφείλονται 11 εκατ. ευρώ.
STAR: Σύμφωνα με ισολογισμό της περιόδου 1/7/2013 -30/6/2014, το STAR ήταν κερδοφόρο κατά 149.000 ευρώ. Με κύκλο εργασιών 698.000 ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν 695.000 ευρώ.
Θα μπορέσει η κυβέρνηση να βάλει μια έννομη τάξη στο χώρο της «τέταρτης εξουσίας»; Μένει να αποδειχθεί.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *