– ΝΕΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ – ΖΗΤΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ
– Η Ελλάδα στέλνει τις νέες προτάσεις της στους δανειστές
– Στα τηλέφωνα ο πρωθυπουργός για να πείσει τους εταίρους
– Η τρόικα ζητεί να κοπούν όλες οι συντάξεις κάτω από τα 62 χρόνια
– Οι αλλαγές θα περάσουν με τροπολογία στον προϋπολογισμό και αναμένεται να κατατεθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Βουλή
Πίσω σε πολλά από αυτά τα οποία αποτελούσαν κόκκινη γραμμή φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ώρες θα αποσταλλούν στους δανειστές οι νέες προτάσεις μας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Η Αθήνα μιλάει για σύγκλιση και για γεφύρωμα του χάσματος με την τρόικα, ενώ από την τρόικα το σχόλιο είναι «ουδέν σχόλιο». Από την Αθήνα επίσης ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει Παρίσι ΙΙΙ και μάλιστα, αναφέρουν ότι η τρόικα θα είναι σύντομα στη Αθήνα.
Ωστόσο η τρόικα κι ενώ συντάσσονται ακόμα οι προτάσεις μας στους δανειστές ζητεί επιπλέον αλλαγή στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ζητούν συγκεκριμένα μικρότερο αριθμό δόσεων.
Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι:
– Θα γίνει μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ
– Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Η τρόικα ζητεί να κοπούν όλες οι συντάξεις κάτω από τα 62
– Θα υπάρξει νεο μισθολόγιο στο Δημόσιο με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου της προσωπικής διαφοράς που ισχύει αυτήν τη στιγμή για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών
Ειδικά για τον ΦΠΑ εξετάζεται αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%. Αυτό θα οριστικοποιηθεί τώρα στην συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η αύξηση θα είναι από 6,5% στο 8% ή και στο 10%!
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι τιμές σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και στην διαμονή σε ξενοδοχεία.
Οι αλλαγές θα περάσουν με τροπολογία στον προϋπολογισμό και αναμένεται να κατατεθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Βουλή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση του προγράμματος για «τεχνικούς λόγους», καθώς και την ισότιμη συμμετοχή του ΔΝΤ με αυτήν της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο μετα-μνημονιακό δίχτυ προστασίας της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το βράδυ της Πέμπτης έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ και τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.
Αυτή τη στιγμή ο χρόνος μετρά εις βάρος της κυβέρνησης και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι «καθώς είναι ο μόνος που γνωρίζει όλο το ..παζλ της διαπραγμάτευσης, έχοντας ολόκληρη την εικόνα» όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας.