Η Ελλάς πρέπει να πληρώσει σε τόκους και τοκοχρεολύσια το ιλιγγιώδες ποσό των 340 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Ιδού τι υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου, Λ.Παπαδήμου και Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου μετατρέποντας την χώρα σε «αποικία» χρέους. Το νούμερο είναι τόσο μεγάλο, που για να ξεπληρωθεί θα πρέπει, να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης παρόμοιους με της Κίνας, δηλαδή μιλάμε για διψήφια νούμερα!
Τοκοχρεολύσια 340,8 δις ευρώ προβλέπεται να πληρωθούν για το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2030 για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ενημέρωσε την Βουλή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μετά από ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη τον Μάρτιο του 2014. Στο έγγραφό του ο οργανισμός αναφέρει ότι το σύνολο των χρεολυσίων και των τόκων για την περίοδο αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει είναι 176,64 δις και 164,24 δις αντίστοιχα.
Δηλαδή, το σύνολο τοκοχρεολυσίων για την περίοδο 2013 – 2030 είναι 340,8 δις ευρώ. Επίσης διευκρίνισε ότι «οι μελλοντικοί τόκοι που θα βαρύνουν το χαρτοφυλάκιο χρέους το οποίο είναι σε ποσοστό 78% μη σταθερού επιτοκίου, θα διαμορφωθούν στο μέλλον είτε από τα σχετικά κυμαινόμενα επιτόκια, είτε από το κόστος δανεισμού των διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν την Ελληνική Δημοκρατία.»
Το σύνολο των δανείων για την περίοδο Μάρτιος του 2010 – Μάρτιος του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι 245,6 δις ενώ το σύνολο των χρεολυσίων και των τόκων για την περίοδο 2013 – 2030 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είναι συνολικά 340,8 δις ευρώ. Αν κανείς στη συνέχεια μετά από αυτά μελετήσει και συγκρίνει τους Ισολογισμούς της ΤτΕ και την Έκθεση Πεπραγμένων 2014 του Διοικητού της ΤτΕ κ. Προβόπουλου διαπιστώνει και άλλα ενδιαφέροντα τα οποία χρήζουν διευκρινήσεων όπως: Γιατί η ΤτΕ αναφέρεται σε σχέδια δανειακών συμβάσεων ;Είναι δυνατόν να δανειζόμαστε πάνω σε σχέδια συμβάσεων ;Υλοποιούμε μνημονιακά μέτρα πάνω σε σχέδια συμβάσεων; Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα στη Βουλή τις τελικές υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις με τους δανειστές ;
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είχε και αυτός μια παρόμοια εκτίμηση αν και αριθμητικά πιο «αισιόδοξη» (μάλλον δεν είχε δει την ενημέρωση του ΟΔΔΗΧ αλλά η ουσία παραμένει η ίδια) αποκάλυψε ότι στα 291 δισ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις από τοκοχρεολύσια που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα έως το 2030.
Εξήγησε πως το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 160% του ΑΕΠ και εξέφρασε την άποψη πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Πρέπει οι εταίροι να καταλάβουν ότι το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το υπερβολικά υψηλό χρέος της», είπε ο κ. Ρουμελιώτης.
Η διαπίστωση πάντως με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι ότι δεν μπορούν να πληρωθούν δίχως ανάπτυξη 3% και ετήσιο πλεόνασμα 4% και αποτελούν «Βρόχο» και αδιέξοδο στα δημόσια οικονομικά. Η επόμενη κυβέρνηση οποία και να είναι πρέπει να πληρώσει 21.896 δις ευρώ το 2015 και σίγουρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη εξίσωση η οποία στο πρώτο σκέλος θα έχει τις υψηλές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και στο δεύτερο τη σταθερή μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας