Επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ και Λαγκάρντ – Τρέχει να προλάβει την ασφυξία η κυβέρνηση

Επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ και Λαγκάρντ – Τρέχει να προλάβει την ασφυξία η κυβέρνηση

Χρειάστηκε μία νέα, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να επανέλθει η ηρεμία στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών, μετά το άδοξο τέλος του χθεσινού EuroWorking Group, το οποίο δεν έλαβε καμία ουσιαστική απόφαση, είτε γιατί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν ήταν έτοιμη από ελληνικής πλευράς, είτε γιατί οι τεχνοκράτες έκριναν ότι δεν μπορούν να δώσουν έγκριση για την επιστροφή του 1,2 ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Γιούνκερ για την πυρετώδη προετοιμασία στην Αθήνα, ώστε να κατατεθούν οι μεταρρυθμίσεις έως τη Δευτέρα και να αξιολογηθούν από τους «Θεσμούς».

Γι’ αυτό και ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόοδο της προσπάθειας για την κατάληξή της σε θετικό αποτέλεσμα σύντομα. Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, στη συνομιλία συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και της επταμερούς διάσκεψης που ακολούθησε. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις «θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του Brussels Group στην Αθήνα, για τη συγκέντρωση στοιχείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά, για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ημουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου, αλλά τώρα περάσαμε -ευτυχώς- σε μια διαδικασία πιο ομαλή. Και νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι τόσο υπέρ της Ελλάδας -που την αγαπάμε- όσο και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο τηλέφωνο και με τη Λαγκάρντ

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το τι γίνεται με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας» ενώ ερωτηθείς αν συζητήθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων απάντησε: «Όλα αυτά. Διότι και η λίστα είναι αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε επίσης ότι όσον αφορά το κλίμα των διαπραγματεύσεων «δεν είναι κλίμα αντιπαράθεσης και πολέμου, αλλά εξομάλυνσης και συνεννόησης που ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί σε άλλα επίπεδα, πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια

Πάντως κατά το Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνούν ότι υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα. Υποστηρίζει δε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το EuroWorking Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και  ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα το Μαξίμου πιστεύει ότι το κρίσιμο Εurogroup που μπορεί να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα θα γίνει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Και αισιοδοξούν ότι το νέο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με τους εταίρους, ειδικά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τις μακρές συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, η άρση του αδιεξόδου είναι θέμα ημερών.

ΠΗΓΗ

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Related posts