Ένας ακόμη φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, τόλμησε και αποκάλυψε στην Αγγελική Νικολούλη ένα ακραίο περιστατικό βίας που συνέβη πριν από περίπου ένα μήνα σε βάρος του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη μέσα στο χώρο της Σχολής.
«Δέχτηκε άγρια επίθεση λίγο πριν χαθεί»
Μια εβδομάδα περίπου μετά της εκλογές τον έδεσαν με το ζόρι σε μια καρέκλα. Εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει και όταν τα κατάφερε, ένας από τους αυτούς τον ακολούθησε στο διάδρομο της εστίας, του πέρασε έναν ιμάντα στο λαιμό και τον τραβούσε με δύναμη.
Ο Βαγγέλης σύμφωνα με τον μάρτυρα, αναστατωμένος πήγε στο δωμάτιο του και κλειδώθηκε. Τότε οι Κρητικοί χτυπούσαν δυνατά την πόρτα απειλώντας τον πως αν δεν ανοίξει θα το μετανιώσει. Ο 20χρονος εκείνη την ημέρα δεν ξεμύτισε από το δωμάτιο του.
Ο Βαγγέλης το τελευταίο διάστημα φαινόταν καταβεβλημένος. Χαρακτηριστικό του φόβου που ένιωθε ήταν πως επέλεγε να κάνει ντους στις 3 τα ξημερώματα για να μην τον δουν οι συμπατριώτες του και του κλείσουν το νερό.
Στην ενδοσχολική βία καταλήγει και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο αγνοούμενος φοιτητής απ’ την Κρήτη, υπήρξε θύμα συστηματικής ενδοσχολικής βίας. Αυτό προκύπτει από την ΕΔΕ της Ειδικής Επιτροπής που όρισε ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός. Τα μέλη της Επιτροπής με επικεφαλής τον δικηγόρο Ανδρέα Αθανασόπουλο, πραγματοποίησαν έρευνα στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων που κράτησε δεκαεννιά ημέρες. Μίλησαν με φοιτητές, με το προσωπικό της Σχολής, με τους εκπαιδευτικούς και έλεγξαν όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ.
Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που η Επιτροπή έχει στα χέρια της, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για bullying εναντίον του 20χρονου φοιτητή, πριν και μετά τον Μάρτιο του 2014 που ο Βαγγέλης άλλαξε δωμάτιο στην εστία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι κάποια απ’ τα γεγονότα ήταν σε γνώση της Διεύθυνσης. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ανδρεας Αθανασόπουλος σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο «Τούνελ», περιέγραψε την πίκρα που ένιωσε όταν άκουσε από τους ίδιους τους φοιτητές τις καταγγελίες σε βάρος του αγνοούμενου.
Το πόρισμα της Επιτροπής κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, που είναι το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει αν θα αποδοθούν ή όχι ευθύνες στους ιθύνοντες της Γαλακτοκομικής Σχολής.
Οι Κρητικοί συμφοιτητές του Βαγγέλη μίλησαν
Για τη σχέση τους με τον αγνοούμενο φοιτητή και εξέφρασαν δυσφορία για τα όσα αναληθή, όπως υποστηρίζουν, ακούγονται το τελευταίο διάστημα.
«Βλέπαμε καθημερινά τον Βαγγέλη, μία ώρα κάθε απόγευμα, γιατί διάβαζε. Κάποιες φορές βγαίναμε για καφέ, αλλά πάντα, κάθε μέρα ερχόταν στο δωμάτιο να πούμε δύο κουβέντες. Εκείνο το μεσημέρι φάγαμε μαζί. Είχε πειραχτεί από τους βαθμούς. Πέρσι ήταν καλύτερα. Δεν το σήκωνε, γιατί διάβαζε περισσότερο από όλους, είχε απογοητευτεί και του είπαμε να μην τον παίρνει από κάτω…».
Πώς ήταν ο χαρακτήρας του Βαγγέλη; «Ο Βαγγέλης είναι ένα ήσυχο παιδί. Δεν έδειχνε να έχει κάτι που να τον απασχολεί, ή τουλάχιστον δεν αντιληφθήκαμε τίποτα τέτοιο εμείς».
Γιατί ο Βαγγέλης πέρυσι είχε αλλάξει δωμάτιο; «Ο ένας συγκάτοικός του έπαιζε μαντολίνο πολλές ώρες, ο άλλος κάπνιζε και επιπλέον πηγαίναμε και εμείς στο δωμάτιο με ένα playstation και παίζαμε ως το βράδυ αργά. Ο Βαγγέλης ήθελε να διαβάζει, να μη μυρίζει τσιγάρο και να κοιμάται νωρίς. Κι έτσι άλλαξε δωμάτιο. Αυτό γνωρίζουμε εμείς».
Για τις φήμες, που θέλουν τη Σχολή πεδίο εκδηλώσεων εκφοβισμού σπουδαστών και ειδικά από τη δική τους παρέα, ανέφεραν: «Εμείς ήρθαμε από την Κρήτη με σκοπό να βγάλουμε μια Σχολή και να συνεχίσουμε το επάγγελμα της οικογένειάς μας.
Δεν είμαστε ούτε τραμπούκοι, ούτε φονιάδες. Είμαστε από οικογένειες με αξιοπρέπεια και δεν είναι σωστό να μας κατηγορούν χωρίς στοιχεία. Κάναμε πλάκα και καλαμπούρι μεταξύ μας. Για παράδειγμα, παλεύουμε. Το συνηθίζουμε αυτό. Δεν είδαμε ποτέ τον Βαγγέλη να ενοχλείται. Ερχόταν κι εκείνος να παλέψουμε, όπως συνηθίζουν οι νέοι, σε μια παρέα κολλητών. Μια μέρα, ακούσαμε στην τηλεόραση ότι του κάναμε καψόνια. Αυτό δεν ισχύει. Όποιος είδε κάτι τέτοιο, να έρθει να το πει στον διευθυντή, αλλά κυρίως στην Αστυνομία. Από τη στιγμή που του κάναμε καψόνια, γιατί μας έκανε παρέα; Στη Σχολή φοιτούν 100 και πλέον σπουδαστές, που μπορούσε να κάνει φίλους, εάν δεν ήθελε εμάς, επειδή του δημιουργούσαμε προβλήματα…».
Δήλωσαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από το γεγονός ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες τους μαζί με τον Βαγγέλη και σχολιάζονται αρνητικά. «Μας ενοχλεί, γιατί είναι άδικο. Πιστεύουμε ότι η Αστυνομία ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Η αστυνομική έρευνα θα κρίνει και όχι τα σενάρια που βγάζει ο καθένας από το μυαλό του» λένε και απευθύνουν τη δική τους έκκληση για τον αγνοούμενο συμφοιτητή τους: «Όποιος γνωρίζει κάτι για την τύχη του, να το πει. Αν ο ίδιος ακούει να γυρίσει στη Σχολή».