20212374_EV_PH_VOULI_PROYPOLOGISMOS10032

Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα ψήφισε προϋπολογισμό εν μέσω αβεβαιότητας

Στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 από τη Βουλή αλλά και στο συνεχιζόμενο θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναφέρονται σήμερα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μετά από δεκαετίες», το δημοσίευμα των New York Times σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει εκτεταμένες μειώσεις φόρων και ισχυρή ανάπτυξη, «παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την οικονομική πολιτική και τα ερωτηματικά σχετικά με τις προοπτικές εξόδου της χώρας από μία τιμωρητική διεθνή διάσωση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στην οποία τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2015, που είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος έπειτα από δεκαετίες, σηματοδοτεί τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την 6ετή ύφεση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μία νέα εποχή που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Οι NYT σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί τυπικά από την τρόικα των διεθνών πιστωτών και ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαφώνησε με την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Με τίτλο «Αντίθετοι διαδηλωτές και πιστωτές στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε από τους Έλληνες βουλευτές» το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian σημειώνει ότι την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί χθες έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν κατά του προϋπολογισμού, η ελληνική κυβέρνηση έστελνε μήνυμα ότι θα συζητήσει σήμερα για τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε παράλογες και αδικαιολόγητες απαιτήσεις που έχει εγείρει η τρόικα.

Το δίκτυο CNBC από την πλευρά του, σε εκτενές πρωτοσέλιδο άρθρο του αναφέρει ότι η τελευταία δόση από την τρόικα θα μπορούσε να αναβληθεί κι άλλο ενώ την ίδια στιγμή η τελική συμφωνία για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά την έξοδο από το μνημόνιο βρίσκεται ακόμα μακριά.

«Όλα αυτά προκαλούν πονοκέφαλο στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και στις ενδεχόμενες εθνικές εκλογές. Εναλλακτικά, μπορεί να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα ρίξει τη χώρα στο χάος» αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η αξιολόγηση θα έχει καθυστερήσει, έτσι κι αλλιώς η τελευταία αξιολόγηση κάθε χρόνου είναι δύσκολη. Επιπλέον, με αυτή την καθυστέρηση η κυβέρνηση ίσως προσπαθεί να περιορίσει το πολιτικό ρίσκο των νέων μέτρων σε μια περίοδο που ια μπορούσε να χαρακτηριστεί και προεκλογική» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Κάποια στιγμή αυτή η πολιτική κρίση θα τελειώσει και δεν θα είναι εν τέλει τόσο σημαντική όσο νομίζαμε. Τα στοιχειώδη μεγέθη για την Ελλάδα είναι ισχυρά και όταν η περίοδος της πολιτικής αβεβαιότητας περάσει θα έχουμε εισροή κεφαλαίων και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής αναλυτής της Alpha Bank.

Για έναν ελληνικό θρίαμβο που είναι πιθανό να εξελιχθεί σε τραγωδία κάνει λόγο η Wall Street Journal. Στο δικό της εκτενές αφιέρωμα στις ελληνικές εξελίξεις, η εφημερίδα αναφέρει πως «έξι μήνες πριν, φαινόταν πως τα χειρότερα είχαν περάσει για την Ελλάδα, ωστόσο η διάθεση σήμερα είναι διαφορετική».

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια




Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *