«Η νύφη του ήλιου» είναι το αντικείμενο της νέας έκθεσης του Λούβρου- Με αφορμή το σπουδαίο εικαστικό γεγονός, ο δήμος της Ρόδου, ετοίμασε ένα σποτ με τις ομορφιές και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού, που θα προβληθεί σε όλον τον κόσμο!

Ένα ξεχωριστό σποτ για τη «νύφη του ήλιου», τη Ρόδο, ετοίμασε ο δήμος του νησιού, με αφορμή την μεγάλη έκθεση «Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής», που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Μουσείο του Λούβρου. Σε αυτό φαίνεται ο δήμαρχος της Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, να λέει: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η Πόλη του Φωτός, στο Μουσείο του Λούβρου, θα φιλοξενεί για τέσσερις μήνες, τη νύφη του ήλιου, τη Ρόδο. Το νησί της Ρόδου, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, αποτελούσε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, οι οποίοι άφησαν τα χνάρια τους στα βάθη των αιώνων. Σήμερα η Ρόδος παραμένει ένα πολυπολιτισμικό κέντρο και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες, σας καλούμε να το επισκεφτείτε και να το γνωρίσετε». Στο video εναλλάσονται πλάνα που δείχνουν τις ομορφιές και του πολιτιστικού πλούτου του νησιού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται παγκοσμίως μια έκθεση αποκλειστικά για τη Ρόδο, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάσθηκαν τέσσερα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πρόκειται για το Βρετανικό Μουσείο με 80 αρχαιολογικά ευρήματα, το Μουσείο της Κοπεγχάγης με 30 ευρήματα, το Λούβρο με 120, και το Μουσείο της Ρόδου με 150.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει και ν’ αναδείξει σπάνια έργα τέχνης, αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Κι όπως σημειώνουν οι Γάλλοι διοργανωτές, μπορεί η Ρόδος να είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τον Κολοσσό (κατά τον 3ο αι. π.Χ.), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ή για τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στον Μεσαίωνα, ωστόσο αποτέλεσε κεντρικό κόμβο εμπορίου ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολή από την αρχαιότητα.

Ο χρονολογικός ορίζοντας της έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στην πτέρυγα «Ρισελιέ» του Λούβρου,  καλύπτει μια χιλιετία, από τον 15ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ..  Για τη Ρόδο, το μεγάλο κέρδος είναι ότι θα εκδοθεί ο επιστημονικός κατάλογος με όλα τα ευρήματα που εκτίθενται, πράγμα σημαντικό, γιατί πολλά από αυτά ήταν έως τώρα αδημοσίευτα.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα  «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, αμφορείς από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», εξετάζεται ο κομβικός ρόλος του νησιού λόγω της γεωγραφικής θέσης του στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής. Παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου.

Η τρίτη και τελευταία ενότητα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας με πληθώρα αντικειμένων, όπως ειδώλια από φαγεντιανή με αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς.

Πηγή :protothema.gr

loading...
Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!