Σίγουρα θα έχετε δει κάποιον γνωστό σας που είχατε να συναντήσετε καιρό και να διαπιστώσατε ότι τα μαλλιά του έχουν γκριζάρει αρκετά…
Και σίγουρα θα έχετε σκεφτεί τον μύθο που ισχύει για το άγχος και τα γκρίζα μαλλιά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί αν τελικά ισχύει ο μύθος ότι το άγχος μπορεί να ασπρίσει τα μαλλιά σας.
Το στρες μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εξωτερική μας εμφάνιση . Μπορεί να προκαλέσει ακμή ή ψωρίαση και παθήσεις, όπως η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία). Είναι δυνατό όμως να επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών;
Τα μαλλιά γίνονται γκρι λόγω μειωμένων ποσών μελανίνης, και όταν τα μαλλιά είναι εντελώς λευκά, η μελανίνη απουσιάζει πλήρως. Αλλά γιατί τα κύτταρά να σταματήσουν την παραγωγή της μελανίνης, καθώς γερνάμε;
Τα αποτελέσματα μιας ιαπωνικής μελέτης έδειξε ότι το στρες μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά, αλλά δεν είναι το είδος του στρες που νιώθουμε, όταν δίνουμε κάποια εξέταση ή όταν περνάμε από συνέντευξη για μια εργασία.
Μια τελευταία θεωρία σχετικά με το γκριζάρισμα των μαλλιών ισχυρίζεται ότι τα μαλλιά γκριζάρουν, επειδή η ποσότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου στα θυλάκια μας συσσωρεύεται την πάροδο του χρόνου. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί, αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του στρες και των επιπέδων του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ακόμη και αν υπάρχει όμως, σύνδεση μεταξύ του υπεροξειδίου του υδρογόνου και του άγχους, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι για όλα αυτά πραγματικά ευθύνονται τα γονίδια από τους γονείς σας.
Επομένως, αυτό που μετράει κατά πολύ είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να διαχειριστεί το άγχος του.