σχολούνταν με μαύρη μαγεία και ως πνευματικός θεραπευτής, όπως αποκαλούσε τον εαυτό του, ο Ιρανός πρόσφυγας που σκόρπισε χτες τον τρόμο και τον θάνατο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ είχε κακοποίησε σεξουαλικά δεκάδες γυναίκες.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, δήλωσε ότι ο ένοπλος δράστης, που κρατούσε επί ώρες δεκάδες ομήρους σε καφέ του Σίδνεϊ, ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος στις αρχές και είχε ιστορικό ψυχικής αστάθειας.
«Ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός τόσο από τις κρατικές όσο και από τις πολιτειακές αρχές», ανέφερε ο Άμποτ μιλώντας στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Καμπέρα.
«Είχε μία μακρά ιστορία βίαιων εγκλημάτων, ερωτικής τρέλας με τον εξτρεμισμό και πνευματική αστάθεια», πρόσθεσε ο αυστραλός πρωθυπουργός.
«Αυτά τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι, ακόμη και μία χώρα ελεύθερη, ανοιχτή, γενναιόδωρη και τόσο ασφαλής όσο η δική μας, είναι ευάλωτη σε πράξεις βίας με πολιτικά κίνητρα», συμπλήρωσε ο Άμποτ.
Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο δράστης ήταν ο Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας και αυτόκλητος σείχης, Μαν Χαρόν Μονίς, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις καθώς και για απόπειρα φόνου.
Οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις, τις οποίες ο ίδιος αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα, αναφέρονται στη δράση του, το 2002, εποχή κατά την οποία είχε αναπτύξει δραστηριότητα στο δυτικό Σίδνεϊ, προωθώντας τον εαυτό του ως πνευματικό θεραπευτή που ασχολούνταν με τη μαύρη μαγεία. Ο 50χρονος άντρας βρισκόταν σε μια συνεχή δικαστική διαμάχη για την καταδίκη του με αφορμή τα «δηλητηριώδη» γράμματα που είχε αποστείλει στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την περίοδο 2007-2009. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, οι εν λόγω επιστολές αποτελούσαν την δική του εκδοχή «συλλυπητήριων μηνυμάτων».
Την ίδια ώρα, στο Σίδνεϊ, οι δύο όμηροι που άφησαν χτες την τελευταία του πνοή τιμήθηκαν σήμερα ως ήρωες. Νεκροί είναι ο Τόρι Τζόνσον, 34 ετών, ο διευθυντής του «Lindt Chocolat Cafe» και η Κατρίνα Ντόσον, η 38 χρονη δικηγόρος και μητέρα τριών παιδιών.Κατά τη διάρκεια της τελετής στον καθεδρικό ναό Σεντ Μέρι, κοντά στον τόπο του δράματος στο κέντρο του Σίδνεϊ, ο αρχιεπίσκοπος Άντονι Φίσερ μίλησε για την «ραγισμένη καρδιά» της πόλης.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας