Εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό αντιμετωπίζουν σχεδόν ένας στους τρεις καρκινοπαθείς, ενώ ένας στους τέσσερις και στη θεραπεία. Ποσοστό 68% των καρκινοπαθών δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του σε είδη πρώτη ανάγκης, με τους μισούς εξ αυτών να καταφεύγουν στον δανεισμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Μάλιστα για το 34,1% των καρκινοπαθών το μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», η οποία διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκο Σουλιώτη στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!».
Η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών «άκρως ανησυχητικά» προσθέτοντας ότι ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σουλιώτης, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του δείγματος των ερωτηθέντων της έρευνας βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη, εντούτοις, καταγράφονται εμπόδια στην πρόσβαση στον ιατρό σε ποσοστό 30,5% και στη θεραπεία σε ποσοστό 25,4%. Δεδομένου δε ότι πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθούνται από ιατρούς του δημόσιου τομέα, το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση αφορά στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης.
Ελένη Πετροπούλου
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας