Γνωρίζατε ότι το μπαμπού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τεχνητών κοραλλιογενών υφάλων; Ότι οι καρποί του τροπικού αειθαλούς δέντρου Mangosteen, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή υφασμάτων ή ότι η μελιτζάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή μπαταρίας; Πώς θα σας φαινόταν επίσης ένα ψυγείο που δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια ή πλαστικά κατασκευασμένα από λέπια ψαριού;
Αυτές οι ασυνήθιστες αλλά «δαιμόνιες» εφευρέσεις προήλθαν από μαθητές γυμνασίου της Νοτιοανατολικής Ασίας, που παρουσίασαν την έρευνά τους στη Διεθνή Έκθεση Επιστημών και Τεχνολογιών (ISEF) της Intel.
Κάθε χρόνο, πάνω από 1.700 μαθητές γυμνασίου από 70 χώρες και περιφέρειες, συμμετέχουν στο ISEF. Είναι ο μεγαλύτερος διεθνής μαθητικός, επιστημονικός διαγωνισμός στον κόσμο, με βραβεία συνολικής αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτά τα σχέδια παρέχουν λύσεις σε πραγματικές παγκόσμιες προκλήσεις που υπάρχουν στις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται.
Αυτά είναι έξι ερευνητικά έργα που εντυπωσίασαν τους κριτές από παλαιότερους διαγωνισμούς ISEF.
Ένα ψυγείο που δεν λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια
Ινδονησία (2014)
Η ομάδα κατασκεύασε το «Green Refrigerant Box», το οποίο αντί να χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιεί μια χειροκίνητη αντλία κενού, κατασκευασμένη από πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών. Η ιδέα επινοήθηκε γιατί οι μαθητές αυτοί προέρχονταν από αγροτικές περιοχές της Νότιας Σουμάτρα που βιώνουν συχνά διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα να κλείνουν οι ηλεκτρικές συσκευές.
Η φλούδα του Mangosteen ως υλικό βαφής, φιλικό προς το περιβάλλον
Μαλαισία (2014)
Βιοαπόβλητα, όπως η φλούδα του τροπικού φρούτου Mangosteen, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βαφή για βαμβακερό ύφασμα, μαζί με εκχύλισμα κρεμμυδιού. Το έργο όχι μόνο αντικατέστησε τη χρήση επικίνδυνων χημικών με βιοαπόβλητο υλικό, αλλά βοήθησε επίσης την ίδια την ανακύκλωσης τους.
Η χρήση μπαμπού ως τεχνητός κοραλλιογενής ύφαλος
Φιλιππίνες (2012)
Οι μαθητές χρησιμοποίησαν το μπαμπού ως φθηνότερη και άφθονη εναλλακτική λύση έναντι του σκυροδέματος με σκοπό τη δημιουργία τεχνητών υφάλων για την ενίσχυση της θαλάσσιας ζωής στην αλιευτική κοινότητα του κόλπου Μπανάτε. Οι μαθητές είδαν το έργο ως μια λύση στην υπεραλίευση του συγκεκριμένου κόλπου. Όταν οι κάτοικοι έμαθαν για τις θετικές επιπτώσεις του έργου, ανακήρυξαν την θαλάσσια περιοχή, προστατευόμενη.
Κατασκευάζοντας μπαταρίες από μελιτζάνες
Σιγκαπούρη (2014)
Νέος ηλεκτροκαταλύτης που γίνεται από την κινεζική μελιτζάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαταρία για υβριδικά οχήματα τροφοδοσίας. Το έργο έχει ήδη ξεπεράσει τους εμπορικούς καταλύτες στις δοκιμές σταθερότητας και μακροζωίας. Αποδείχτηκε επίσης ότι η μέθοδος είναι φιλική προς το περιβάλλον και φθηνή στην παραγωγή της. Θα μπορούσε να βοηθήσει τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ψευδαργύρου-αέρα να γίνουν ασφαλέστερες, ελαφρύτερες και να διαθέτουν ισχυρότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων.
Αντικατάσταση των πλαστικών με λέπια ψαριού
Ταϊλάνδη (2011)
Η ομάδα παρουσίασε την έρευνά της σχετικά με τη χρήση των λεπιών των ψαριών για τη δημιουργία πλαστικών ειδών, όπως κύπελλα και πιάτα, χωρίς ίχνος οσμής ψαριού. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το υλικό διασπάται τελείως σε περίπου 28 ημέρες, όταν θαφτεί στο χώμα και δεν βλάπτει τα πλάσματα που ζουν εκεί. Σε σύγκριση, τα συμβατικά πλαστικά προϊόντα απελευθερώνουν τοξίνες κατά τη διαδικασία κατασκευής και κατά τη διάρκεια της διάσπασης.
Μια φθηνότερη και βιώσιμη διαδικασία αφαλάτωσης
Βιετνάμ (2012)
Η ομάδα πρότεινε τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για να τροφοδοτήσει τη διαδικασία αφαλάτωσης. Οι συμβατικές μέθοδοι αφαλάτωσης είναι δαπανηρές καθώς τείνουν να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Σε αντίθεση, η ηλιακή ενέργεια είναι μια ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας