Η σφοδρή κακοκαιρία στις Γαλλικές Άλπεις καθυστερεί την αποστολή των διασωστών…
Ελικόπτερα ακόμα δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από το σημείο της συντριβής με αποτέλεσμα να περιμένουν άπραγες οι ομάδες των διασωστών που αποτελούνται κυρίως από 1500 άτομα της Γαλλικής Χωροφυλακής.
Οι πρώτες προσπάθειες θα γίνουν από ορεινές μονάδες διάσωσης που πρόκειται να μεταβούν στην πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, το οποίο είχε αναχωρήσει χθες, Τρίτη, το πρωί από τη Βαρκελώνη (Ισπανία) με προορισμό το Ντίσελντορφ (Γερμανία), με 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.
Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.
Απάντηση στο φλέγον ερώτημα «τι συνέβη τα οχτώ μοιραία λεπτά» που οδήγησαν στον θάνατο 150 ανθρώπους, σε μία από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία της Ευρώπης, καλούνται να δώσουν οι Αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.
Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων βρίσκονται ήδη τα δεδομένα από το πρώτο «μαύρο κουτί», το οποίο εντοπίστηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του μοιραίου Airbus A320 της εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings που συνετρίβη το πρωί της Τρίτης στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στην πόλη Ντιν (Digne), προκειμένου να εξηγήσουν την απώλεια ύψους, καθώς και τους λόγους που δεν επέτρεψαν στους χειριστές του να εκπέμψουν σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά Μέσα, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, τη στιγμή που η Lufthansa, ερμηνεύοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επισήμως κάνει λόγο για ατύχημα, με τη Γαλλία να μην αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, σενάριο το οποίο απορρίπτει η γερμανική πλευρά.
Ωστόσο, o έμπειρος χειριστής αεροσκαφών και Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο zougla.gr, υπογράμμισε ότι τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά προτού «μιλήσει» το «μαύρο κουτί».
«Το αεροσκάφος δεν πραγματοποίησε «βουτιά» από τα 38.000 πόδια στα 6.000. Έγινε μία κάθοδος με ταχύτητα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν όταν κάνουν μια προσέγγιση ή προσγείωση. Δεν υπήρξε κάτι το απότομο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος.
«Αυτό το διάστημα των οχτώ λεπτών δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας», προσθέτει.
«Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει στους χειριστές να μιλήσουν με τις Αρχές ελέγχου και να στείλουν ένα σήμα κινδύνου», διερωτάται και αναλύει τα ενδεχόμενα σενάρια:
«Μπορεί οι χειριστές να μην έχουν τις αισθήσεις τους. Από παράνομη ενέργεια ή από καπνούς μέσα στο αεροπλάνο από φωτιά. Υπάρχουν πολλά σενάρια που θα εξεταστούν. Κανένα, όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη ιστορία».
Θρήνος σε Γερμανία και Ισπανία
Την ίδια στιγμή, στο πένθος έχουν βυθιστεί τόσο η Γερμανία, που θρηνεί τον χαμό 67 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 16 μαθητές γυμνασίου της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, όσο και η Ισπανία, απ” όπου κατάγονταν 45 εκ των θυμάτων της πτήσης 4U9525 και οδήγησε στον θάνατο συνολικά 150 άτομα.
Στα κυβερνητικά κτίρια του Βερολίνου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο «Joseph Konig», όπου φοιτούσαν οι αδικοχαμένοι μαθητές.
Με αργούς ρυθμούς η περισυλλογή των πτωμάτων
Στο τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται μεγάλη ομάδα διασωστών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας, ενώ ο τοπικός αξιωματούχος Γκιλπέρ Σοβάν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι το αεροπλάνο έχει διαλυθεί, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συντρίμμια έχει το «μέγεθος αυτοκινήτου».
Ο διοικητής της τοπικής Αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά υπογράμμισε ότι «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεγούν τα πτώματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι δύσκολη.
Ξεγέλασαν τον θάνατο
Από καθαρή τύχη γλίτωσε τον τραγικό θάνατο η 21χρονη Ann-Kristin Götz και ο 20χρονος φίλος της David, οι οποίοι την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να μην επιβιβαστούν στη μοιραία πτήση, αλλάζοντας τα εισιτήριά τους για το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Οι δύο νεαροί, με δάκρυα στα μάτια, αντικρίζουν τους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν ότι ξεγέλασαν κυριολεκτικά τον θάνατο.