Αμφίπολη: Εντοπίστηκαν ανθρώπινες παραστάσεις σε επιστύλια

Σημαντικές αποκαλύψεις για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, παρουσία πολλών δημοσιογράφων, που κατέκλυσαν την αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου.


Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας αποκάλυψε πως βρέθηκαν αχνοί χρωματισμοί και ενδείξεις ανθρώπινων απεικονίσεων σε επιστύλια από τον ταφικό θάλαμο με το περίτεχνο ψηφιδωτό, ενώ τόνισε ότι “η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής”.

 Ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι έπειτα από αρκετό διάστημα που συντηρούνται στο μουσείο της Αμφίπολης τα μαρμάρινα ζωγραφιστά επιστύλια αρχίζουν και αποκαλύπτονται. Χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί η συντήρηση και να διαπιστώσουν τι βρίσκεται από κάτω, είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

“Ο τάφος αποτελεί απαράμιλλο ταφικό μνημείο τόσο για την σημαντικότητα της ανασκαφής όσο για την δουλεία που έκανε η ανασκαφική ομάδα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει μαγευτεί από τα ευρήματα. Τα γεγονότα είναι συντριπτικά”, δήλωσε ο κ. Τασούλας.

«Το ταφικό μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθεί η έρευνα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως «είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν».

Ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, αυτή της ανασκαφής, και τώρα ξεκινάει μία άλλη φάση, με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα, όπως υπογράμμισε.

«Τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας είπε ότι το υπουργείο είναι στη φάση αναζήτησης του επιστημονικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η μελέτη θα γίνει από Έλληνες επιστήμονες.

Αναφέρθηκε επίσης, στην επισκεψιμότητα που είχε το μουσείο πριν την ανασκαφή και την εκρηκτική αύξηση επισκεπτών από τη στιγμή που είδαν το φως τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα. «Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τα δάκτυλα του ενός χεριού ενώ τώρα είναι πάνω από 1000″, είπε χαρακτηριστικά.

Τον υπουργό συνοδεύουν η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη, η Άννα Παναγιωταρέα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Τασούλας επισκέφθηκε τον χώρο της ανασκαφής στο λόφο Καστά.

 

πηγή: opinionpost.gr

 

Σχολιάστε