Τα σύγχρονα smartphones χρειάζονται φόρτιση μετά από μια μόλις μέρα εντατικής εργασίας. Το βάζεις να φορτίσει και πέφτεις να κοιμηθείς. Πόσο κακό κάνει στο κινητό η ολονύχτια φόρτιση του; Ένα ερώτημα που δεν είχε απαντηθεί πότε ξεκάθαρα – μέχρι τώρα.
Πόση και τι είδους ζημιά κάνει στο κινητό να μένει στη πρίζα αφού φορτίσει; Χαλάει τη μπαταρία ή μικραίνει το μήκος ζωής του;
“Το να αφήσει κάποιος το κινητό του συνδεδεμένο όλη τη νύχτα δεν είναι κακό. Δεν θα κάνει ζημιά στο κινητό σου”, λέει ο Sane Broesky, συνιδρυτής της Farbe Technik, εταιρείας με φορτιστές κινητών. “Τα τηλέφωνα πλέον είναι πραγματικά smart, και όταν φορτίσουν πλήρως σταματάνε τη παροχή του ρεύματος ώστε να μην υπερφορτίζονται.”
Αλλά η ζημιά που γίνεται στη μπαταρία;
“Η μπαταρίες λιθίου έχουν πρόβλημα όταν το κινητό δέχεται έντονες θερμοκρασίες, προκαλώντας πιθανές ζημιές,” εξηγεί ο Shane. “Αν έχετε θήκη στο κινητό σας που δεν έχει καλή ροή θερμοκρασίας, η ζέστη θα ανεβάσει τη θερμοκρασία της μπαταρίας και θα προκαλέσει οξείδωση, που θα ελαττώσει το μήκος ζωής της. Είναι καλό, λοιπόν, να βγάζετε το κινητό σας από τη θήκη του αν θέλετε να το αφήσετε όλη τη νύχτα να φορτίζει”.
Υπάρχει λοιπόν καλός τρόπος να φορτίζω το κινητό μου;
“Το καλύτερο για ένα κινητό είναι να είναι φορτισμένο ανάμεσα στο 50 και το 80%. Αυτό επιτρέπει στα φορτισμένα ιόντα να συνεχίσουν τη προστασία της μπαταρίας. Το καλύτερο είναι να φορτίζετε για λίγο το κινητό σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας”.
Συχνές φορτίσεις, λοιπόν, αντί για μία και καλή. Δεν είναι βολικό, κάτι που παραδέχεται και οShane, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να φορτίσεις το smartphone σου.
Ο Shane συνεχίζει, προειδοποιώντας: “Το μεγαλύτερο κακό στο κινητό είναι η φόρτιση από το 0 ή σχεδόν 0% στο full. Αυτό ονομάζεται κύκλος φόρτισης και είναι κακό επειδή ένα κινητό μπορεί να κάνει περιορισμένους κύκλους σε όλη τη λειτουργία του.”
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας