Ως τελευταία ευκαιρία για συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σχετικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους παρουσιάζουν τις προσεχείς ημέρες κοινοτικές πηγές.
«Η Ελλάδα θα έχει μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία στις 11 και στις 12 Φεβρουαρίου. Από τις 13, αν δεν υπάρχει συμφωνία ή έστω εκκίνηση διαπραγματεύσεων για συμφωνία, τα πράγματα θα αγριέψουν και θα ξυπνήσουν οι δαίμονες», τονίζουν κοινοτικές πηγές στο Βήμα.
Σύμφωνα με το Βήμα υπάρχει κι ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο έχει παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Είναι οι «κόκκινες γραμμές» των Ευρωπαίων, με τις οποίες όμως δεν συμφωνεί η Αθήνα.
Προβλέπει:
1. Συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου, παρατείνοντάς το κατά 4 μήνες, χωρίς την υποχρέωση λήψης μέτρων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει αίτημα παράτασης από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης
2. Στη νέα ενδιάμεση συμφωνία θα περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός από ορισμένες που θα μπορούσαν να μετατεθούν για την οριστική συμφωνία που θα καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο και μετά την οριστική λήξη του Μνημονίου
3. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για αύξηση των δημοσίων εσόδων και πλήρη κοστολόγηση των ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει. Θα πρέπει επίσης να πείσει ότι η μεταρρυθμίσεις θα γίνουν
4. Η ενδιάμεση συμφωνία αλλά και εκείνη μετά τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται από εντεταλμένους συμβούλους των δανειστών έστω κι αν αυτό δεν γίνεται με τον τρόπο που το έκανε η τρόικα μέχρι σήμερα.
Από πλευράς Κομισιόν διαμηνύεται ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από την Αθήνα να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια οι εταίροι θα διανύσουν κι αυτοί την απόσταση που τους αναλογεί.
Μέσω του Eurogroup έχει κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα. Η Αθήνα όμως μιλάει για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» και συμφωνία για τη νέα σχέση χωρίς σύνδεση με το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι εάν ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώσει την άμεση υλοποίηση εξαγγελιών που έκαναν τις τελευταίες μέρες υπουργοί και οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, γιατί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι εκ των πραγμάτων «κόκκινη γραμμή» για τους δανειστές. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στη λήψη λελογισμένων μέτρων στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Ο επίσημος «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ενώ την επόμενη μέρα ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
Το ελληνικό ζήτημα είναι στην ατζέντα και της Συνόδου Κορυφής, ενώ στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας