Search
image (2)

Τι τρέχει;

Διφορούμενα μηνύματα συνεχίζουν να λαμβάνουν οι πολίτες από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τη διαδέχτηκε ο προβληματισμός στο έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων γνωστοποιήθηκε πως η κυβέρνηση δέχτηκε απειλές για να υπογράψει παράταση του μνημονίου, αλλιώς θα σταματούσαν οι διαβουλεύσεις. Το παιχνίδι των λέξεων συνεχίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, δημιουργώντας ερωτήματα για το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Οι Βρυξέλλες απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις. Γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τελική διατύπωση του νομικού κειμένου που θα σφραγίσει τη νέα συμφωνία, εφόσον φυσικά αυτή επιτευχθεί.

Βασικό ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η λύση που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση και αν αυτή θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει συνδεδεμένη στην ευρωζώνη με τον υφιστάμενο τρόπο ή διαφορετικόΤην ίδια στιγμή, η συμπεριφορά της κυβέρνησης παράγει αμφισημία, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Τα χαμόγελα για τα θετικά της ελληνικής παρουσίας στο έκτακτο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν τη θέση τους στα σφιγμένα πρόσωπα και στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου, διάρκειας πέντε ωρών, ενώ τα μηνύματα από την Ευρώπη παραμένουν σαφή και ξεκάθαρα: «Λεφτά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν».

Η αίσθηση ότι κάτι κρύβεται στο παρασκήνιο είναι έντονη. Παρά τα αρχικά μηνύματα διάθεσης συμβιβασμού, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αθήνα μοιάζουν να έχουν χαράξει τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» και δεν δείχνουν διατεθειμένες να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να υπάρξει λύση. Βασικό ερώτημα όμως παραμένει ποια θα είναι αυτή η λύση και το αν θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει συνδεδεμένη στην ευρωζώνη με τον υφιστάμενο τρόπο ή διαφορετικό.

loading...

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα αυτής της διελκυστίνδας, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Πρακτικά, δύο επιλογές υπάρχουν: ή να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και να πάμε σε κούρεμα παραμένοντας στο ευρώ, ή να απαλλαγούμε από το ευρώ και να πάμε σε μια λύση τοπικού νομίσματος, η σταθερή ισοτιμία του οποίου θα στηρίζεται από την ευρωζώνη, όπως συμβαίνει με αρκετά ευρωπαϊκά κράτη εκτός της ενιαίας νομισματικής ένωσης. Οι μακροοικονομικές και μικροοικονομικές επιπτώσεις, ούτως ή άλλως, θα είναι αλυσιδωτές και στις δύο περιπτώσεις. Πιθανόν να υπάρξει και τρίτη λύση. Για όλα αυτά τα σενάρια όμως θα αναλύσουμε πολλά από το zougla.gr το επόμενο 24ωρο.

Πέντε ώρες μέσα στην αίθουσα

Μαραθώνια ήταν η έκτακτη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε πέντε ώρες αργότερα, στη 1.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναλύθηκαν τα δεδομένα του Eurogroup της Τετάρτης και της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ενώ τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά θέματα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσαν αναλυτικά τα μέλη της κυβέρνησης για τις τρέχουσες εξελίξεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε λύση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων»Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προσήλθε στη συνεδρίαση και ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να ενημερώσει τους υπόλοιπους υπουργούς για όσα συνέβησαν στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο Eurogroup, αλλά και «για να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς», δηλαδή και τους υπόλοιπους που μπορεί να συμφωνήσουν μαζί μας.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, τα δυο βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από αυτό το τριήμερο είναι ότι το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες «δεν πέρασε», κάτι που φάνηκε μεταξύ άλλων και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών. Παράλληλα, η κυβέρνηση αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι -έπειτα και από τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπουμ- έχει μετατοπιστεί ο άξονας της συζήτησης από το «εφαρμόστε» και το «επιτυχής αξιολόγηση» στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου».

Εν τω μεταξύ, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Η αποτίμηση της κυβέρνησης

Σε μια αποτίμηση 10 σημείων προέβη η κυβέρνηση έπειτα από τον διήμερο μαραθώνιο στις Βρυξέλλες, όπου πρωθυπουργός και οικονομικό επιτελείο έδωσαν μάχη προκειμένου Αθήνα και Ευρωπαϊκή Ένωση να βρεθούν πιο κοντά σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:

1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.

2. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προσήλθε στη συνεδρίαση και ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να ενημερώσει τους υπόλοιπους υπουργούς για τα όσα συνέβησαν στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης3. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

4. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα – ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

5. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.

6. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσαν αναλυτικά τα μέλη της κυβέρνησης για τις τρέχουσες εξελίξεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε λύση7. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως, μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα του ασφαλιστικού συστήματος.

 

8. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

9. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

10. Δεν έχουμε καλύψει όλο τον δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Φωτογραφίες από τη χθεσινή συνεδρίαση

loading...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *