«Έχουμε θέσει τις βάσεις για να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φάρμακο κατά της γήρανσης. Έχουμε θέσει τις βάσεις για να βελτιώσουμε τα πάντα γύρω από τη γήρανση. Πρόκειται για μία κομβική αλλαγή σε όλες τις έρευνες αντιγήρανσης και είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι». Και πώς να μην είναι; Για πρώτη φορά φάρμακο δοκιμάστηκε σε ανθρώπους και έχει ήδη ονομαστεί «ελιξίριο της νεότητας»!
Με αυτά τα λόγια, ο δρ Νιρ Μπαρζιλάι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αντιγήρανσης στο Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, χαιρέτισε τα ευρήματα νέας έρευνας, η οποία υπόσχεται το πρώτο φάρμακο αντιγήρανσης! Συγκεκριμένα, η φαρμακοβιομηχανία Novartis αποκάλυψε πως αναπτύσσει νέο φάρμακο, με στόχο να «φρενάρει» τις επιπτώσεις της γήρανσης. Τα διεθνή μέσα έχουν ήδη δώσει το παρατσούκλι «πηγή της νεότητας» στο φάρμακο, το οποίο ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με θεαματικό τρόπο.
Το πειραματικό φάρμακο είναι μία τροποποιημένη έκδοση γνωστού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που ήδη κυκλοφορεί, ονόματι ραπαμυκίνη, και θεωρείται πως έχει περιορισμένη αντιγηραντική δράση – η ραπαμυκίνη ανήκει σε μια ευρύτερη κλάση φαρμάκων, των mTOR αναστολέων. Το πειραματικό φάρμακο βελτίωσε την ανοσολογική αντίδραση όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα με ένα απίστευτο 20 τοις εκατό. Πιο συγκεκριμένα, όσοι πήρανραπαμυκίνη και ακολούθως έκαναν το εμβόλιο της γρίπης, είχαν 20% καλύτερη ανταπόκριση στο εμβόλιο, καθώς και λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια – τα οποία συνδέονται με την έκπτωση του ανοσοποιητικού λόγω γήρανσης.
Δεν είναι άγνωστη
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ραπαμυκίνη δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Παρότι περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως όντως το φάρμακο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων. Ωστόσο, η ραπαμυκίνη δεν είναι άγνωστη ως «μυστικό» της μακροζωίας. Από το 2013, έρευνα απέδειξε πως «η ραπαμυκίνη έχει επανειλημμένα δοκιμαστεί σε ποντίκια, στα οποία έχει επεκτείνει τόσο τη μέση όσο και τη μέγιστη διάρκεια ζωής». Άλλωστε, οι επιστήμονες εργάζονται εντατικά πάνω στο ζήτημα του… ελιξίριου της αντιγήρανσης. Πάλι το 2013, μία μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας έδωσε σε ποντίκια ηλικίας δύο ετών μία χημική ουσία (νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο NAD) επί διάστημα μίας εβδομάδας με αποτέλεσμα την επιστροφή των κύριων δεικτών της γήρανσης στα επίπεδα της ηλικίας έξι μηνών στα ποντίκια. Οι επιστήμονες δήλωναν ότι αυτό είναι ισοδύναμο με το να κάνει κανείς έναν 60χρονο να αισθάνεται σαν 20χρονος.
«Πρέπει να καθυστερήσουμε τα γηρατειά»
«Τα γηρατειά είναι ο κορυφαίος παράγοντας για τους κινδύνους της υγείας μας», δηλώνει ο δρ Νιρ Μπαρζιλάι. «Αν, λοιπόν, τα γηρατειά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, ο τρόπος για να ζούμε περισσότερο και να βελτιώσουμε την υγεία μας είναι να καθυστερήσουμε το γήρας», τονίζει. Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 200 εθελοντές άνω των 65 ετών, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο το φάρμακο είναι ασφαλές και αν μπορεί να υλοποιήσει τις μεγάλες του… υποσχέσεις. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Translational Medicine.