Επιφυλακτικός για τις πιθανότητες επίτευξης κάποιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών της στο Eurogroup της…
Δευτέρας εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας πως οι προπαρασκευαστικές επαφές σε τεχνικό επίπεδο δεν οδήγησαν σε πολλά σημεία σύγκλισης.
«Από αυτά που άκουσα για τις τεχνικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, είμαι πολύ σκεπτικός, αλλά θα λάβουμε αναφορά σήμερα και θα δούμε», δήλωσε, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο κ. Σόιμπλε.
Σε μια βολή δε εναντίον της Αθήνας, σχολίασε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρεται «πολύ ανεύθυνα» και πως δεν βοηθά να προσβάλλεις τους εταίρους που έχουν στηρίξει τη χώρα μας στο παρελθόν. «Λυπάμαι για τους Έλληνες», τόνισε.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως το Βερολίνο δε θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και διεμήνυσε παράλληλα στη νέα ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες εξηγήσεις.
Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».
«Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της για πολύ καιρό και πως κανείς πλέον δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα χωρίς εγγυήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα.
Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».
Η συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρχίζει στις Βρυξέλλες στις 16:00 (ώρα Ελλάδος). Την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας συνεδριάζει εκ νέου για να εξετάσει και την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.