Search
b625711ccf48df0927be02eb22ab041a_L

Ουλίτιδα: Έτσι θα την αντιμετωπίσετε

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας.

Είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου και η συνηθέστερη αιτία δημιουργίας της είναι η κακή στοματική υγιεινή.

Η θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να είναι απλή και αποτελεσματική. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια και δεν προκαλούν πόνο, γι’ αυτό πολλοί ασθενείς τα αγνοούν και δεν αναζητούν θεραπεία πριν η νόσος εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Η θεραπεία της ουλίτιδας ανάλογα με το βαθμό προόδου της νόσου περιλαμβάνει:

Καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση)

Αν η πλάκα δεν αφαιρείται τακτικά από τα δόντια αρχίζει να σκληραίνει και να μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία), η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα αλλά μόνον από τον οδοντίατρο με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Οι εναποθέσεις πέτρας προκαλούν περαιτέρω ερεθισμό και φλεγμονή των ούλων, και επιπλέον βοηθούν στη συσσώρευση πλάκας.

Ο καθαρισμός των δοντιών από πλάκα και πέτρα ονομάζεται αποτρύγωση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε προληπτικής εξαμηνιαίας οδοντιατρικής εξέτασης και φυσικά κάθε θεραπείας ουλίτιδας. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί συσκευές υπερήχων ή/και εργαλεία χειρός (ξέστρα) για να απομακρύνει πλάκα και πέτρα απο τις επιφάνειες των δοντιών. Αν υπάρχει προδιάθεση για ουλίτιδα, η διαδικασία είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται πιο τακτικά πχ. κάθε τρεις μήνες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ουλίτιδας ίσως χρειασθεί ο καθαρισμός των δοντιών να συνοδεύεται και από ριζική απόξεση, δηλαδή τον βαθύτερο καθαρισμό κάτω από την επιφάνεια των ούλων γύρω από τη ρίζα των δοντιών.

Αντιμικροβιακή θεραπεία κατά της ουλίτιδας

Στα πλαίσια μιας θεραπείας ουλίτιδας, ο οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιμικροβιακά σκευάσματα για να μειωθεί ο αριθμός των μικροβίων.

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τη δοσολογία και διάρκεια χρήσης των αντιμικροβιακών σκευασμάτων για να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες όπως πχ. μια στοματίτιδα.

Η τοπική εφαρμογή αντιβιοτικών απευθείας στα ούλα πιθανόν να χρειασθεί μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ουλίτιδας, όταν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Βελτίωση στοματικής υγιεινής

Το επόμενο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της ουλίτιδας είναι η διατήρηση του αριθμού των μικροβίων στο στόμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μπορεί να το καταφέρει ο ασθενής με βελτίωση των συνηθειών του σχετικά με την καθημερινή στοματική υγιεινή ώστε να πετύχει καλύτερο έλεγχο της οδοντικής πλάκας.

-Βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και αν είναι δυνατόν μετά από κάθε γεύμα, για τη μηχανική αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών από τις επιφάνειες των δοντιών και των ούλων. Το βούρτσιμα πρέπει να γίνεται με μια μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα με φθόριο και κάποιον αντιμικροβιακό παράγοντα.

-Χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, για απομάκρυνση της πλάκας και των τροφών από τα μεσοδόντια διαστήματα όπου είναι δύσκολο να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα.

-Χρήση αντισηπτικού, που μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά στον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας.

 

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!
loading...



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *