ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ

Μέσα στον «Πύργο του Θανάτου» – Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα

Μέσα στον «Πύργο του Θανάτου» – Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα

«Καλώς ήρθατε στον επίγειο παράδεισο».. αυτό ήταν πριν από σαράντα χρόνια το σύνθημα για τον πύργο Ponte City στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Με το πέρασμα του χρόνου ο παράδεισος έγινε κόλαση και ο πύργος Ponte City συνώνυμο των ναρκωτικών, του θανάτου και της απόγνωσης.

Έφτασε όμως και πάλι η στιγμή το φως να σβήσει τη σκοτεινή ιστορία του κυλινδρικού πύργου 54 ορόφων που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.

Φωτογραφία: Fiverlocker Πηγή: Flickr
Φωτογραφία: Fiverlocker Πηγή: Flickr

Μόνο πλούσιες λευκές οικογένειες μπορούσαν να ζουν σε διαμερίσματα με θέα, ενώ οι μαύροι υπηρέτες τους ζούσαν σε ζοφερούς χώρους με τόσο μικρά παράθυρα που ήταν αδύνατο να δουν από αυτά.

Υπήρχαν έξι ρετιρέ για τους πλουσιότερους ενοίκους που διέθεταν μάλιστα από σάουνες μέχρι και κελάρια κρασιού.

Φωτογραφία: Hsu Shoo Source Πηγή: Flickr
Φωτογραφία: Hsu Shoo Source Πηγή: Flickr

«Όλοι ήθελαν να πουν ότι έμεναν στο ψηλότερο κτίριο διαμερισμάτων στην Αφρική» θυμάται ο Rodney Grosskopff που τότε εργαζόταν για το αρχιτεκτονικό γραφείο που σχεδίασε τον πύργο.

Τα πράγματα όμως δεν άργησαν να αλλάξουν, με το περιβόητο κτίριο να βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές της χώρας, στο κέντρο των περιοχών Yeoville, Berea και Hillbrow.

Picture: Fiverlocker Source: Flickr
Picture: Fiverlocker Source: Flickr

Μεταξύ των ετών 1999 και 2001 διαπράχθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 59.000 εγκλήματα (640 δολοφονίες, 988 βιασμοί, 7.521 επιθέσεις, 6.775 ένοπλες ληστείες, 7.689 ληστείες, 3.523 κλοπές αυτοκινήτων και 18.717 κλοπές).

Φωτογραφία: Fiverlocker Πηγή: Flickr
Φωτογραφία: Fiverlocker Πηγή: Flickr

Ήταν μαθηματικά αναπόφευκτο για το πρόβλημα να μην «εισχωρήσει» και στο εμβληματικό κτίριο. Τα ποσοστά εγκληματικότητας στο Ponte άρχισαν να αυξάνονται τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και μετά την πτώση του απαρτχάιντ το 1994 τα πράγματα επιδεινώθηκαν, καθώς άρχισαν να συρρέουν έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες.

Ο φόβος ανάγκασε πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τον καταθλιπτικό ουρανοξύστη, με την αξία του κτιρίου και τις τιμές ενοικίασης να πέφτουν κατακόρυφα, καθώς η περιοχή μετατρεπόταν στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής.

Το 173 μέτρων κτίριο αφέθηκε να σαπίζει, με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε ύψος πέντε ορόφων και την περιοχή Ponte να γίνεται γνωστή ως «κέντρο αυτοκτονιών».

«Ήταν εύκολο για τους ανθρώπους να πηδούν στο κενό και για αυτό αποφάσισαν να σφραγίσουν τα παράθυρα» σημείωσε κάτοικος της περιοχής, ενώ ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτόνησαν στο κτίριο παραμένει άγνωστος.

Η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου σε τέτοιο μάλιστα βαθμό προτάθηκε ακόμα και να μετατραπεί σε φυλακή το κτίριο. Μια ιδέα που απορρίφθηκε σύντομα.

Πλέον έχει επιστρέψει η ελπίδα για τους κατοίκους, καθώς η ζωή στον πύργο έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη, με πολλές από τις συμμορίες να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Νέοι ιδιοκτήτες ανέλαβαν τον πύργο το 2007 και πλέον έχει ανακαινιστεί και είναι πιο ασφαλής και πιο καθαρός, ενώ αποτελεί και τουριστική ατραξιόν.

Περί ευθύνης: Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του "mikroskopio.gr". Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Tο mikroskopio.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια

Post source : News.com.au

Related posts