«Ποιος είναι παράλογος τώρα;», διερωτάται σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως λογική και εκτιμά πως η Γερμανία δεν έχει επιχειρήματα για να την απορρίψει.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times, ο Κρούγκμαν σχολιάζει: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι αυτός και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με την ονομαστική αξία του χρέους – αν θέλετε να υποστηρίξετε ότι δεν έχει γίνει διαγραφή, ΟΚ. Αυτό που θέλουν, αντιθέτως, είναι μία ουσιαστική, αλλά όχι εξωφρενική, ανακούφιση από το βάρος των πρωτογενών πλεονασμάτων […], μειώνοντας το ποσοστό των πόρων που μεταφέρονται στους δανειστές από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1 με 1,5%. Θέλουν ακόμα ευελιξία στην επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».
Όπως σημειώνει, πρόκειται για ένα «απολύτως λογικό» αίτημα, με δεδομένο ότι ρεαλιστικά το ελληνικό χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν είναι βιώσιμο.
«Δε μπορώ να σκεφτώ με ποια βάση η Γερμανία μπορεί να απορρίψει αυτήν την πρόταση. Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει πάντα να αποπληρώνεται πλήρως, χωρίς ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποφευχθεί στα χαρτιά η διαγραφή, τότε αυτή η θέση είναι βασικά τρελή, και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες. Αν η Γερμανία θεωρεί πως η Ελλάδα απαιτεί πολλά, ε, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση – ας ελπίσουμε μία διαπραγμάτευση που δε βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υποχωρήσει», επισημαίνει ο Κρούγκμαν, και καταλήγει: «Το θέμα για την ώρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει νόημα. Η επόμενη κίνηση είναι των δανειστών».
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας