Η ιστορία της Σοφία Πέτροβα είναι συγκλονιστική. Εκτιμάται, ότι θα εμπνεύσει ένα από τα μελλοντικά μεγάλα σενάρια στο Hollywood. Σε αυτό, μάλιστα, ομονοούν και Αμερικανοί αλλά και Ρώσοι.
Είναι το κορίτσι που η μητέρα της την έστειλε «εξόριστη» στη Σουηδία σε ηλικία 15 ετών, μπας και τη συνετίσει για την απείθαρχη συμπεριφορά της! Και από εκείνη την ώρα έγινε διεθνής είδηση…
Γράφει η Γεωργία Λινάρδου
Έτυχε αρκετές φορές να ακούσω για περιπτώσεις μανάδων που τιμωρούν το παιδί τους με ξύλο ή ουρλιάζουν κάθε φορά που διαπιστώνουν πως η συμπεριφορά τους δεν ταιριάζει με τα όρια που έχουν θέσει ως «φυσιολογική» συμπεριφορά. Έχω ακούσει ιστορίες και για μαμάδες που έχουν εγκαταλείψει τα παιδιά τους διότι δεν τα πήγαιναν καλά με τον άντρα τους. Ένα πρωί σηκώθηκαν και είπαν να ξεκινήσουν μια άλλη ζωή χωρίς αυτά. Σκληρές ιστορίες που μου κάθονται στο στομάχι.
Όπως αυτό που έχει συμβεί με τη νεαρή Σοφία Πέτροβα. Τη βάφτισαν Αναστασία. Όταν διάβασα την ιστορία της, δεν πίστευα στα μάτια μου. Μετά σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποιο troll της κακιάς ώρας. Όμως, όσο το έψαχνα τόσο απογοητευόμουν. Η ιστορία της είναι πραγματική και τουλάχιστον εμένα όχι μόνον ως επαγγελματία, αλλά και ως μητέρα, με σόκαρε.
Μόλις έκλεισε τα 15 της χρόνια η μητέρα της Σοφίας, μία επιφανής καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, η Ναταλία Ρόμπερτς, την έβαλε στο αεροπλάνο και την έστειλε στη Ρωσία για ένα «ταξιδάκι τριών εβδομάδων» με σκοπό να συναντήσει τον πατέρα της ο οποίος ζούσε στη Σιβηρία. Και την άφησε εκεί…
Ήταν το 2011 και η Σοφία φοιτούσε στο Γυμνάσιο της πόλης Chanthilly στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η Σοφία γεννήθηκε στη Ρωσία από την φοιτήτρια μητέρα της. Όμως, στην ηλικία των δύο ετών την πήρε και έφυγαν για την Αμερική. Η μητέρα της γνώρισε έναν άλλον άντρα, τον Φαρίντ Σουλιμάνι με τον οποίον ουσιαστικά μεγάλωσε η μικρή και από τον οποίον απέκτησε και μία αδελφή, τη Μαρία. Αυτόν θεωρούσε φυσικό της πατέρα. Στη συνέχεια η μητέρα της ερωτεύτηκε έναν άλλον άντρα τον οποίον παντρεύτηκε. Ο χωρισμός με τον Φαρίντ ήταν απότομος.
Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Siberian Times δήλωσε πως έμαθε για τον βιολογικό της πατέρα στην ηλικία των 13 ετών. Μόλις έκλεισε τα 15, ουσιαστικά «εξορίστηκε» από τη μητέρα της στη Σιβηρία. Της είπε, όπως περιγράφει η νεαρή, πως θα πάει ένα μικρό ταξίδι για να γνωρίσει τον πατέρα της. Όταν τον συνάντησε στη Μόσχα ήταν για εκείνη ένας άγνωστος. Η Σοφία δε μιλούσε ρώσικα κι εκείνος δε μιλούσε Αγγλικά. Από τη Μόσχα έφυγαν να ζήσουν στο Μπερντσκ (κεντρική πόλη) της Σιβηρίας.
Η διαβίωση με αυτόν τον… άγνωστο άντρα (υπάλληλος στα τρένα), όπως ισχυρίζεται το κορίτσι δεν ήταν καθόλου καλή. «Όποτε έπινε γινόταν πολύ επιθετικός. Ενημέρωσα γι” αυτό την διευθύντρια του σχολείου κι εκείνη κάλεσε την αστυνομία. Την ημέρα που τον συνέλαβαν οδηγήθηκα σε ένα κέντρο για παιδιά το Yunona. Ήθελαν να με βάλουν σε ορφανοτροφείο, αλλά η μητέρα μου με προειδοποίησε πως αν δεν γυρνούσα στον πατέρα μου, δε θα μπορούσα να επιστρέψω ποτέ πίσω», αναφέρει η Σοφία Πέτροβα στην εφημερίδα.
Γιατί η μητέρα της την έστειλε στη Σιβηρία;
Διότι, λέει, η μικρή ήταν «απείθαρχη» και στο σχολείο και στο σπίτι. Η τελική αφορμή δόθηκε όταν η έφηβη έκλεψε από το σπίτι 1000 δολάρια. Κάπου μπλέχτηκαν στην ιστορία και τα ναρκωτικά. Όπως ισχυρίστηκε και ο θετός πατέρας του παιδιού, ο δικηγόρος Τζέιμς Ρόμπερτς «η συμπεριφορά της Σοφίας ήταν ανάρμοστη και δεν ήταν καλό παράδειγμα για το σπίτι (εννοεί την άλλη της αδελφή).
Από την πρώτη στιγμή που η μικρή πάτησε το πόδι της στο Μπερσκ της Σιβηρίας, εκλιπαρούσε τη μητέρα της να την πάρει πίσω. Εκείνη, όμως, δεν το έκανε. Επικοινώνησε με τον… πατέρα που είχε μεγαλώσει, τον Φαρίντ κι εκείνος της έβγαλε ένα εισιτήριο για Καζαμπλάνκα. Εκεί ζει πλέον. Εχει αλλάξει το επώνυμο της από Πέτροβα σε Σουλιμάνι. Το επώνυμο του ανθρώπου που τη βοήθησε. Μέσα από τη σελίδα της στο facebook περιγράφει πως είναι καλά. Όσο για τη φυσική της μητέρα, μία φράση του παιδιού της αρκεί: «Δεν είναι πια μέρος της ζωής μου».
Γιατί η μητέρα δεν πήρε το παιδί της πίσω; Η κόρη της την εκλιπαρούσε. Τη ζητούσε διαρκώς. Γιατί εκείνη δε δέχθηκε ποτέ το παιδί πίσω;
Με δηλώσεις της σε διάφορες εφημερίδες η Ναταλία Ρόμπερτς εξήγησε -όσο μπορούσε- «πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις». Δηλαδή, τι; Πρώτον δεν είχε τελειώσει το σχολείο και δεύτερον δεν είχε αλλάξει. Αυτό ανέφερε η Ρόμπερτς σε συνέντευξη της και στο περιοδικό People. Ακόμη και την περίοδο που η κόρη της κατήγγειλε για άγριο ξυλοδαρμό τον πατέρα της Ιγκόρ στις Αρχές της Σιβηρίας, η μητέρα της (επίσης γεννήθηκε στη Σιβηρία, αλλά πλέον έχει αμερικανική υπηκοότητα) έλεγε «όχι» στην επιστροφή του παιδιού της. Ο βιολογικός της πατέρας, πάντως, Ιγκόρ Πετρόφ έχει αρνηθεί ότι χειροδικούσε εναντίον της κόρης του. Σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα του Μπερντσκ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως το κορίτσι τα ισχυρίστηκε όλα αυτά διότι ήθελε να γυρίσει πίσω στην Αμερική.
Το θέμα είναι πως η Σοφία «πρακτικά» δε μπορεί να επιστρέψει πίσω διότι έχει ακυρωθεί η «πράσινη» κάρτα της στην Αμερική. Επιπλέον, επειδή ζει περισσότερο από ένα χρόνο εκτός των ΗΠΑ αυτό δημιουργεί γραφειοκρατικές επιπλοκές ως προς την επιστροφή. Έχει, μάλιστα, δημιουργηθεί και μία σελίδα διεθνώς για την υποστήριξη της Σοφίας: www.bringsofiahome.org.
Τώρα ετοιμάζει ένα βιβλίο για τη ζωή της. Για τη σχέση της με τη μητέρα της, τους άντρες της μητέρας της, τους δικούς της άντρες, όπως αναφέρει η ίδια. Γράφει αυτό το βιβλίο για να βοηθήσει άλλα παιδιά που ίσως βρεθούν στη δική της θέση.
Και δεν είναι πάνω από είκοσι ετών…