Στις περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, τα δευτερόλεπτα που θα περάσουν μέχρι να σπεύσει η ιατρική βοήθεια είναι κρίσιμα.
Συχνά, η καρδιοαναπνευστική ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη (cardiopulmonaryresuscitation – CPR) δεν είναι αρκετή και χρειάζεται η χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Automaticexternaldefibrillators – AED) για να επανεκκινήσει η καρδιά του ασθενούς.
Τέτοια μηχανήματα υπάρχουν μόνο σε ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος σε αυτές τις περιπτώσεις και το ασθενοφόρο μπορεί να καθυστερήσει. Την λύση σε αυτό το πρόβλημα βρήκε ο 23χρονος AlecMormot, απόφοιτος του πανεπιστημίου TUDelft στην Ολλανδία.
Σχεδίασε ένα ιπτάμενο drone το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη συσκευή AED. Όταν κάποιος καλέσει για βοήθεια, το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών που θα ανταποκριθεί, μπορεί να θέσει σε λειτουργία το ασθενοφόρο-drone και να το στείλει στο σημείο του περιστατικού μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Μέσω κάμερας και τηλεπικοινωνιακού συστήματος, οι ειδικοί από το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών επικοινωνούν με τον παραλήπτη του drone στο σημείο που έχει ανάγκη κάποιος ασθενής. Του εξηγούν βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνει για να συνδέσει τον απινιδωτή στον ασθενή και να του κάνει το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται για να επανεκκινήσει η καρδιά του.
Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να δοθεί σωτήρια λύση σε περιστατικά που συμβαίνουν σε δύσβατες περιοχές, όπου ένα ασθενοφόρο είναι δύσκολο και χρονοβόρο να φτάσει.
Δείτε στο εντυπωσιακό βίντεο, τον τρόπο που λειτουργεί το «AmbulanceDrone», το οποίο μπορεί να πιάσει ταχύτητες 100χλμ/ώρα στον αέρα.